Naantalin pääkirjaston seinät saivat väriä uusista seinämaalauksista

Uutiset
Graffitikilpailun voittaja kukitetaan

Naantalin kaupungin pääkirjaston ensimmäiseen kerrokseen on saatu seinämaalaukset, jotka toteuttivat kaksi naantalilaista nuorta. Maalaukset paljastettiin perjantai-illalla 22.11. Naantalin Nuorisopalveluiden 60-vuotissjuhlavuoden päätöstapahtumassa.

Pääkirjasto laajeni tänä syksynä uusittuihin tiloihin Tullikadun kiinteistön ensimmäiseen kerrokseen. Nykyisin esimerkiksi nuorten aineisto löytyy ensimmäisestä kerroksesta.

– Kirjastoon haluttiin nuorison näköistä taidetta, ja tämän vuoksi järjestettiin graffiti-kisa, kertoo Naantalin kaupungin vapaa-aikapäällikkö Eija Laurila.

Kilpailu oli avoinna naantalilaisille, alle 25-vuotiaille nuorille syksyllä 2019, ja saapuneista luonnostöistä päädyttiin lopulta valitsemaan yhden sijaan kaksi työtä: Voittajiksi valikoituivat Topias Paalanen, 22, ja Mitro Viitala, 22.

Inspiraatiota Naantalista

Kirjaston päätyseinää koristaa nyt Vanhankaupungin taivaanranta vasten trooppista ja värikästä sademetsää. Paalanen kertoo, että hän halusikin herättää harmaaksi jätetyn seinän uuteen eloon ”värejä säästelemättä”.

– Aurinkokaupunkina tunnettu Naantali ja kaukainen paratiisi luovat mielikuvitusta herättävän sekoituksen, jossa kaksi maailmaa kohtaavat. Katsojalle toivon vastakkain asetelman antavan tilaa luovuudelle ja rohkaista rikkomaan rajoja, Paalanen kertoo teoksestaan.

Topias Paalanen ja tropiikista ja Vanhastakaupungista innoituksen saanut graffiti
Topias Paalanen ja hänen toteuttamansa seinämaalaus.

Ensimmäisen kerroksen keskivaiheita koristaa Mitro Viitalan värikäs työ. Taiteilija ei paljasta kuvien tarkoitusta tai kertomusta tarkemmin, sillä hän se voisi viedä jotakin pois katsojan kokemuksesta.

– Inspiraatio teokseen lähti omaa Naantalissa vietettyä lapsuutta ja nuoruutta muistellen, Viitala kertoo.

– Voisin ehkä sen verran sanoa, että tuttuun tapaani teos on suunniteltu toimivaksi myös pimeässä UV-valolla, ja sieltä saattaa muutamia piilotettuja asioitakin löytyä, hän vinkkaa.

Isokokoisia seinämaalauksia Viitalalla oli jo aiempaa kokemusta. Pienen haasteen kirjastossa toi kuitenkin tila, jossa hän joutui maalaamaan: pienessä kopissa ei paljoa mahtunut peruuttamaan. Teosta ei haluttu paljastaa vielä maalausvaiheessa.

– Sinänsä siis näin koko teoksen ensimmäistä kertaa vasta kaikkien muiden kanssa, kun sai otettua enemmän etäisyyttä ja koko kuvan mahtumaan yhteen katseeseen, Viitala sanoo.

Mitro Viitala ja kalagraffitimaalaus pääkirjastossa
Mitro Viitala ja hänen totetuttamansa seinämaalaus.

Topias Paalanen kertoo, että hän on pienestä pitäen ollut taiteellinen, mutta seinämaalauksen tekeminen yli kolme metriselle seinälle oli hänelle täysin uutta. Aiemmat maalaukset ovat mahtuneet paperiarkille.

– Teoksen toteutukseen kului yllättävän paljon aikaa. Maalia piti olla useampi kerros, ja värien sekoittaminenkin vaati kärsivällisyyttä. Myös mittasuhteet pitivät olla kunnossa. On täysin eri asia maalata luonnos paperille, kuin tuoda se kokonaisen seinän mittaiseksi, Paalanen kuvailee.

Kirjaston ja nuorisopalveluiden yhteistyötä

Nuorisopalveluiden perjantain juhlatilaisuuteen oli kutsuttu yhteistyökumppaneita, entisiä nuorisopalveluiden työntekijöitä sekä tietenkin naantalilaisia nuoria. Laurilan mukaan juhlat olivat oikein onnistuneet ja väkeä oli paljon paikalla.

Kaupungin tervehdykset juhlaväelle toi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Toni Forsblom, joka on myös entinen Naantalin nuorisopalvelun työntekijä ja toimii myös nuorisovaltuuston kummivaltuutettuna.

Forsblom muisteli puheessaan muun muassa innostusta, kun Naantaliin perustettiin Walkers-nuorisokahvila. Nuorisokahvilan toimintamuoto on nykyisin muuttunut, mutta perjantain juhlienkin jälkeen nuorten yökahvilatoiminta jatkui ilta kymmeneen asti perinteisen Karvetin Monitoimitalon sijaan kirjastolla.

Naantalin kirjasto ja nuorisopalvelut ovat tiivistäneet yhteistyötään pääkirjaston uusien tilojen valmistuttua. Nykyisin nuoriso-ohjaajat päivystävät tiloissa säännöllisesti viikoittain.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
26.11.2019 11:59

Asiasanat

Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kirjastot
Vapaa-ajan palvelut