Naantalissa edistetään lukemista – 40 pisteen lukupolku avautui

Uutiset
Leikkipuistossa kyltti, johon on kiinnitetty lukutehtävät paperein. Viikon aurinkoinen uutinen.

Naantalissa on avautunut viime viikolla lukupolku, joka tarjoaa lapsille pieniä lukutehtäviä eri puolilla kaupunkia. Lukutehtäviä löytyy kaikista Naantalin 39 leikkipuistosta sekä uudesta Toripuistosta kaupungintalon edustalla.

Lasten lukutehtävän lisäksi lukupolku antaa vanhemmille tietoa varhaislapsuuden lukemisen tärkeydestä. Tietoa pääsee lukemaan QR-koodin kautta, jonka voi lukea puhelimella. Lukupolun rasteja voi kierrellä lasten kanssa omaan tahtiin ja haluamansa määrän.

– Lukupolun ideana on sytyttää lukukipinä lapsissa. Nyt on mainio tilaisuus viettää yhdessä aikaa ulkona liikkuen ja tarinoista innostuen. Haluamme lisätä tietoa ja ymmärrystä varsinkin varhaisen lukemisen merkityksestä: kun luetaan lapselle, sen hyvät vaikutukset kantavat pitkälle, kertoo projektityöntekijä Viveka Raitanen, joka vastaa lukupolun toteutuksesta.

Lukupolku on osa Lukemaan!-hanketta, joka käynnistyi Naantalissa tänä syksynä. Hankkeen tarkoituksena on jakaa tietoa varhaislapsuuden lukemisen tärkeydestä, edistää lukemisen kulttuuria jo odotusajasta lähtien ja kehitellä mielenkiintoisia tapoja lisätä lukuintoa.

Raitanen kertoo, että jo pitkään on oltu huolissaan lasten ja nuorten lukutaidosta ja lukemisen kulttuurin on koettu vähenevän. Lukupolku on yksi matalan kynnyksen tapa tuoda lisää lukemista lapsiperheiden arkeen.

– Pohja lukutaidolle luodaan jo varhaislapsuudessa. Jo ennen lukutaidon kehittymistä lukuhetket herättävät lapsessa kiinnostuksen kirjoitettuun kieleen. Yhteisillä lukuhetkillä kehittyy monia tärkeitä taitoja, kuten sanavarastoa, kuuntelemista, ymmärtämistä, mielikuvitusta ja tarkkaavaisuuden suuntaamista, Raitanen luettelee.

Lukupolku on myös oiva tapa lähteä viettämään aikaa perheen kanssa pimeänä ja kiireisenä aikana ulkoillen.

– Naantaliin lukupolku haluttiin tuoda ihan siitäkin syystä, että meillä on täällä upeita, joillekin ehkä vieraaksikin jääneitä leikkipuistoja. Lukupolku toivottavasti innostaa kiertelemään erilaisissa puistoissa ja kohtaamaan muita turvallisessa ympäristössä ulkona. Samalla voi huomata, miten pienet lukutehtävät saavat aikaan hienoja vuorovaikutuksellisia hetkiä yhdessä, Raitanen toteaa.

Osana hanketta kartoitetaan myös naantalilaisten perheiden lukutottumuksia. Osallistua voi vastamaalla kyselyyn kaupungin verkkosivuilla. Kyselyyn vastaaminen on mahdollista 31.12.2020 saakka. Vastauksia käytetään kaupungin palveluiden kehittämiseen.

Lukemaan!-hankkeesta voit lukea lisää kaupungin verkkopalvelusta naantali.fi/lukemaan. Sivuille päivitetään myös hankkeen uusia toimintoja. Hanketta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
4.12.2020 14:28

Asiasanat

Lapsiperheet
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus
Vapaa-ajan palvelut