Nesteen suunnitelmilla merkittävät vaikutukset Naantalin kaupungin ja Varsinais-Suomen työllisyyteen ja talouteen

Uutiset
Neste Naantalissa.

Neste on ilmoittanut suunnitelmistaan Suomen jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyistä. Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Porvoossa ja Naantalissa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Työpaikkoja Naantalin Nesteen yksikössä on 330.

Naantalin kaupungille uutinen on järkytys.

– Olemme ottaneet uutisen vastaan surullisina ja huolestuneina. Naantalin jalostamotoimintojen sulkeminen aiheuttaa Varsinais-Suomessa merkittävää työpaikkojen vähenemistä, jota on vaikea korvata vastaavilla työpaikoilla. Mikäli toimintoja supistetaan, on kaupungilla suuri huoli työntekijöistä ja heidän perheistään, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

– Toivomme, että yhtiö vielä harkitsisi asiaa ja ottaisi suunnitelmissaan huomioon yhteiskuntavastuun, sanoo kaupunginjohtaja.

Jalostamotoimintojen sulkeminen aiheuttaa Naantalin yhteisö- ja kunnallisveroihin merkittävää pudotusta. Tarkkaa arviota toimintojen lakkauttamisen vaikutuksista verotuloihin ei voida tässä vaiheessa antaa. Taloudellisia vaikutuksia selvitetään.

– Tänään aamulla olemme kaupunginjohtaja Minna Arven kanssa sopineet, että välittömästi aloitetaan muutosturvatyöryhmän työ. Ryhmään kutsutaan kaupunkien, ELY:n, elinkeinoyhtiöiden, koulutuksen järjestäjien ja muiden keskeisten tahojen edustajat. Ryhmän tehtävänä on etsiä keinoja, joilla voidaan tukea työntekijöiden koulutusta ja työllistymistä, kertoo Mutanen.

Alueen kaupungit ja keskeiset toimijat ovat ottaneet tilanteen hyvin vakavasti.

Pääministeri Sanna Marin on ollut yhteydessä kaupunginjohtajaan ja ilmoittanut, että valtiovalta kantaa vastuunsa asiassa. Mutanen pitää hyvin tärkeänä sitä, että valtio omilla muutosturvatoimenpiteillään tukee työntekijöitä ja pehmentää kuntien ja alueen taloudellisia menetyksiä, mikäli työpaikkojen vähennykset toteutuvat. Kaupunginjohtaja luottaa siihen, että myös alueen ministerit ovat asiassa aktiivisia.

Päivitetty viimeksi
14.9.2020 13:57

Asiasanat

Työ ja yrittäminen
Työ ja työttömyys