Sillibisneksen pioneeri Matti Ruuska palkittiin Vallis Gratiae -mitalilla Naantali-päivässä

Uutiset
Naantali täytti eilen kunnioitettavat 580 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin torikirppiksellä ja perinteisellä puistojuhlalla Kirkkopuistossa. Myös 30 vuotta sitten valmistunutta kaupungintaloa huomioitiin kaupungintalon opastetuilla kierroksilla ja täytekakkukahvilla Kuusi Sisarta -ravintolassa.
Koriste

Naantalin aurinko suosi 580-vuotiasta kaupunkia, kun torikirppismyyjät aloittivat torikauppiaiden kanssa yhdessä klo 12. Torilla viihdyttivät myös Kui Varte Sirkuksen mainiot hahmot klo 12.30 ja 15.00.

Kolmekymmentä vuotta täyttävää kaupungintaloa juhlittiin viidellä eri opastetulla kaupungintalon kierroksella. Oppaina kierroksilla toimivat viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpää, talousjohtaja Heli Lähteenmäki, rakennustarkastaja Markku Aro ja entinen kaupunginarkkitehti Kirsti Junttila.

Kaupungintalon täytekakkukahvitus klo 13 keräsi jonoa torille asti. Kahvituksessa musisoi taitava ryhmä Naantalin musiikkiopiston nuoria muusikoita.

Naantali-päivä huipentui piknikiin ja puistojuhlaan Kirkkopuistossa

Aurinkoinen ja lämmin ilma houkutteli paljon väkeä Kirkkopuistoon juhlistamaan Naantalin 580-vuotismerkkipäivää. Juhla alkoi perinteisellä trumputuksella, jonka jälkeen juhlan juontaja Lassi Lähteenmäki toivotti lavalle kaupunginhallituksen puheenjohtajan Toni Forsblomin lausumaan tervetuliaissanat.

Kaivokatu Swing Band aloitti soittonsa päivän teemaan sopivalla kappaleella "Naantali, mä tykkään susta". Orkesterin musiikki keskittyi Naantalista sävellettyihin ja sanotettuihin kappaleisiin.

Juhlapuheen puistojuhlassa piti naantalilainen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä.

Kui Varte Sirkus viihdytti juhlaväkeä huimilla akrobatiaesityksillä. 

Kotipihatoimikunta jakoi 52. pihamestarilaatan

Kotipihakilpailun voittajat kuulutti kotipihatoimikunnan puheenjohtaja Anja Toivanen. Hän kertoi, että Ilmoitettujen pihojen joukossa oli ilahduttavasti eri-ikäisiä ja erityylisiä pihoja. Monissa näkyi aiempaa luonnonmukaisempi suuntaus. Koskematon luonto jäsentyi monella pihalla luontevasti rakennettuun alueeseen. Yhteistä kaikille palkittaville pihoille on se, että niissä näkyi omistajiensa ja asukkaidensa kiinnostus pihaan ja puutarhaan.

Pihamestarilaatta 1 kpl

  • Peltomaa Oili ja Teppo, Nuhjala

Naantalin palkintopiha -laatta 2 kpl

  • As Oy Meripappila, Väinölänniemi
  • Vainio Ulla ja Jari, Luikkio

Kunniakirjat omakotipihoille 5 kpl

  • Heidell Nina ja Timo, Isokylä
  • Himberg-Rantaeskola Noora ja Rantaeskola Matias, kantakaupunki
  • Rantala Pirkko ja Lasse, Haijainen
  • Rosenberg Airi ja Urpo, Ruotsalainen
  • Tuomialho Kaisa ja Tapio, Taimo

Kunniakirja asunto-osakeyhtiön pihalle (1 kpl):

  • Asunto Oy Naantalin Sviitti, Vanhakaupunki

Kilpailu käytiin kuntalaisten ehdottamien pihojen kesken. Ehdotuksia tuli tänä vuonna noin 40 eri pihasta. Kaikki ilmoitetut pihat huomioitiin ja ne arvosteltiin omissa sarjoissaan. Poikkeuksena moniin edeltäviin vuosiin on, että tänä vuonna ei kilpailuun ilmoitettu ainuttakaan yrityksen pihaa.

Kotipihatoimikunnan varapuheenjohtaja Riitta Alho ja jäsen Viljo Mannerjoki tyttärineen kukittivat kilpailun voittajat.

Suomen Sillikonttorin Matti Ruuska palkittiin Vallis Gratiae -mitalilla

Vallis Gratiae -yhdistyksen puheenjohtaja Mirja Kujala ojensi mitalin ja hallituksen jäsen Auli Urponen kukitti Matti Ruuskan Naantali-päivän puistojuhlassa. Kujala luonnehti Ruuskaa silliguruksi. Matti Ruuska juoksi jo pienenä poikana sillitynnyrien seassa Helsingin Töölössä, jossa sijaitsi Rymättylän Säilykkeen varasto ja Ruuskan isän yrityksen Uudenmaan edustus. Ruuska oli sillitalo Boyfood Oy:n (Bauckman Oy vuoteen 2002 asti) perustaja ja yrittäjä vuosina 1977–2005. Vuonna 2015 hän perusti Suomen Sillikonttori Oy:n, jonka toiminnot muuttivat Rymättylän Röölän sillisatamaan syyskuussa 2021.

Koriste
Vallis Gratiae -yhdistyksen hallituksen jäsen Auli Urponen ojensi kukat Matti Ruuskalle.

Vuodesta 1977 alalla vaikuttanut Matti Ruuska on rakentanut Suomen Sillikonttorista perheen, joka jakaa hänen missionsa: haluamme palauttaa kunniaan perinteisen suomalaisen sillinjalostuksen tuomalla markkinoille parhaalla osaamisella, parhaista raaka-aineista valmistettuja sillituotteita. Suomen Sillikonttori on ainoa Suomessa silliä jalostava yritys. Sillikonttorin missio on nostaa suomalainen sillinjalostus takaisin sille kuuluvaan arvoon käsityöperinteitä kunnioittaen. Ruuska kiteyttää Sillikonttorin mission kolmeen ”vauhun”: ”Ensimmäinen vau kuuluu, kun kuluttaja näkee tuotteen kaupassa ja siirtää sen ostoskoriin. Toinen vau kuuluu kotona sillipurkkia avatessa ja kolmas maistaessa. Silloin asiakas ostaa tuotetta uudelleen. Ja uudelleen.”

Matti Ruuskan perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta.

Vallis Gratiae -yhdistys on vuodesta 1975 alkaen jakanut vuosittain Vallis Gratiae -mitalin. Se voidaan antaa henkilölle tai yhteisölle, joka on kehittänyt Naantalin kulttuurielämää tai toiminnallaan edesauttanut Naantalin tunnetuksi tekemistä tai tehnyt huomattavan elämäntyön Naantalin ja naantalilaisten hyväksi. Kuvanveistäjä Raimo Äijälä on suunnittelut mitalin.

Puistojuhla päättyi Kaivokatu Swing Bandin tahdittamaan juhlatansseihin ja iltavesperiin kirkontornista klo 20.

Päivitetty viimeksi
24.8.2023 11:26

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kulttuuri