Soolotalkoot -kampanja alkaa taas – vieraslajeja torjutaan asukkaiden avustuksella jo toista vuotta

Uutiset
VieKas LIFE -hankkeen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä kampanjassa kannustetaan asukkaita talkoilemaan kotoperäisten lajien puolesta. Osallistua voi vaikka omassa pihassa.
Kolme hahmoa kitkee vieraslajeja

Vieraslajit ovat ihmisen vaikutuksesta alkuperäisen elinalueensa ulkopuolelle levinneitä lajeja, jotka usein uhkaavat kotoperäisiä lajejamme. Hävittämällä vieraslajeja suojelemme oman, alkuperäisen luontomme monimuotoisuutta. Monet ihmiset ovat jo vuosia torjuneet vieraslajeja esimerkiksi ohjatuilla vieraslajitalkoilla, mutta niihin ei ole kuitenkaan kaikilla mahdollisuutta osallistua. Soolotalkoot -kampanjan tarkoitus onkin innostaa ihmisiä tekemään torjuntaa siellä missä pystyvät, esimerkiksi omalla pihalla tai yhteistyökuntien osoittamilla kohteilla. Torjuntaa voi tehdä yksin tai yhdessä, talkoot sopivat hyvin vaikka tykypäivän järjestämiseen.

Naantalin kaupunki on ympäristöohjelmassaan sitoutunut turvaamaan luonnon monimuotoisuutta ja vieraslajien torjunta on yksi tärkeimmistä asioista ohjelman toteutumiseen. Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen maastotyöntekijät ovat torjuneet haitallista vieraslajia jättiputkea kunnan alueella jo vuodesta 2019. Viime vuonna startannut Soolotalkoot- kampanja saa puolestaan tänä vuonna jatkoa ja asukkailta pyydetään taas apua jättipalsamin ja komealupiinin torjuntaan. 

Koska, sekä jättipalsamin, että komealupiinin siementuotto on runsasta ja siemenet säilyvät maassa vuosia, on viime vuoden kohteilla edelleen kitkettävää. Jättipalsamikohde sijaitsee Alitalontien lähellä olevan ojan varressa. Sen hävittäminen on tärkeää, jotta siemeniä ei leviäisi veden mukana pidemmälle. Komealupiinikohde sijaitsee Villan tilan parkkipaikan läheisyydessä. Se puolestaan on levittäytynyt jo luonnonsuojelualueeksi säädetyn lehtometsän puolelle ja tämän vuoksi sen torjuminen on erityisen tärkeää.

Soolotalkoot -kampanja järjestetään 22.5-31.8.2023. Lue lisää Soolotalkoot- kampanjasta Naantalin alueella.

Ympäristösuunnittelija
Organisaatio
Tekniset palvelut
Matkapuhelinnumero
040 657 8238
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Teknisen Toimen Hallinto, Kaupungintalo, Käsityöläiskatu 2

Päivitetty viimeksi
1.6.2023 16:01

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu
Ympäristö