Taidetyöpajat tarjoavat yhdessä tekemistä ukrainalaisille ja paikallisille Livonsaaressa

Uutiset
Naantalin kaupunki on aloittanut huhtikuun alussa taidetyöpajat ukrainalaisille ja paikallisille asukkaille Livonsaaressa. Viime tiistaina työpaja järjestettiin kolmatta kertaa Livonsaaren seurantalolla.
Lapsi ja aikuinen istuvat pyödän ääressä maalaamassa kiviä, pöydällä on kupissa useita pensseleitä, isoja maalituubeja ja papereita, joissa on maalattujen kivien kuvia.

–  Taidetyöpajojen kautta haluamme tarjota ukrainalaisille ja paikallisille lapsiperheille mahdollisuuden yhdessä tekemiseen ja sitä kautta tutustumiselle. Taidetyöpajoihin voivat osallistua ukrainalaiset ja paikalliset perheet hyvin matalalla kynnyksellä – mukaan voi tulla silloin, kun itselle sopii, kertoo Naantalin kaupungin yhteisötaiteilija Heidi Häyry, joka ohjaa taidetyöpajoja.

Häyry kertoo, että jo pian sen jälkeen, kun ukrainalaisia alkoi saapua Suomeen, kaupungin kulttuuripalveluissa alettiin miettiä toiminnan järjestämistä lapsille ja perheille. Naantalissa useampia ukrainalaisia äitejä ja lapsia on saapunut ainakin viljelytiloille Livonsaaren alueelle, joten taidetyöpajojen pitopaikaksi valikoitui Livonsaaren seurantalo.

Häyryn mukaan Livonsaaressa työpajojen järjestäminen on ollut helppoa, kiitos aktiivisten vapaaehtoisten, joilla on jo toimivat kontaktit alueen asukkaisiin ja ukrainalaisiin. Vapaaehtoisena Livonsaaressa ukrainalaisia auttava Marika Viitanen on ollut suurena apuna kutsumassa ihmisiä mukaan työpajoihin.

Viitanen kertoo, että Saariston Savotta ry järjesti jo maaliskuun alussa tilaisuuden, jossa varauduttiin yhdessä ukrainalaisten saapumiseen. Livonsaaressa on järjestetty vapaaehtoisten toimesta viimeisten kuukausien aikana mm. yhteisiä tapaamisia, ukrainalaisilla ja paikallisilla on yhteiset WhatsApp-ryhmät ja heitä on autettu käytännön asioissa, kuten esimerkiksi tarvittavien tavaroiden hankkimisessa.

Tulkkausapua on saatu Livonsaaren yhteisökylässä työskennelleiltä eurooppalaisen ESC-projektin kautta tulleilta vapaaehtoisilta. Venäläiset Anastasia ja Nikolai ovat olleet mukana myös taidetyöpajoissa tulkkeina suomalaisten ja ukrainalaisten välillä.

Ikkunasta heijastuu valo pöydälle, johon on koottu erilaisia värikkäästi taloiksi, autoiksi ja muiksi hahmoiksi maalattuja kiviä.
Kahtena viimeisenä kertana taidetyöpajoissa on maalattu kivistä taloja, kulkuneuvoja ja erilaisia hahmoja. Niistä voisi muodostua pieni kylä Livonsaaren seurantalon hiekkalaatikolle kesäksi.

Taidetyöpajoissa osallistujia on ollut noin tusinan verran sekä alueen perheitä, että ukrainalaisia. Palaute on ollut positiivista.

– Työpajoissa on ollut positiivinen vire ja yhteisöllinen tunnelma. Erityisesti aikuiset ovat sanoneet, että taidetta tehdessä omat ajatukset saa hetkeksi muualle. Kaikenikäisten leikkimielisyys ja taito heittäytyä maalaamaan yhdessä on ollut ihailtavaa, Häyry kertoo.

Kaupunki järjestää toimintaa tarpeen mukaan ja siellä, missä on kysyntää. Seuraavan Livonsaaren työpajan ajankohta sovitaan sellaiseen ajankohtaan, jolloin mahdollisimman moni alueen perheistä ja ukrainalaisista pääsisi paikalle.

Työpajoihin ovat tervetulleita Naantalin alueella oleskelevat ukrainalaiset ja paikalliset asukkaat. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä: heidi.hayry@naantali.fi

Yhteisötaiteilijan tehtävä on kahden vuoden määräaikaisuus, ja se on rahoitettu Naantalin kaupungin saamasta perinnöstä, joka oli osoitettu nimenomaan lasten ja nuorten kulttuurin kehittämiseen.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
20.4.2022 14:14

Asiasanat

Lapsiperheet
Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet