Taimon koululaiset torjuivat vieraslajeja Soolotalkoissa

Uutiset
Vieraslajitalkoisiin osallistuminen on helppo tapa osallistua luonnonsuojeluun. Soolotalkoisiin voi lähteä mukaan silloin, kun itselle parhaiten sopii.
Oppilaita luonnossa työntouhussa. Onnellinen aurinko -elementti.

Taimon koulun neljäsluokkalaiset osallistuivat viimeisellä kouluviikolla vieraslajitalkoisiin. 4B-luokka hävitti jättipalsamia koulun läheisyydessä Alitalontiellä, jossa sijaitsee Naantalin kaupungin vieraslajien torjuntakohde.

Naantalin kaupunki on mukana Soolotalkoissa, joissa kannustetaan asukkaita talkoilemaan kotoperäisten lajien puolesta. Vieraslajien hävittämisen tarkoituksena on suojella luonnon monimuotoisuutta.

– Vieraslajien torjunnalla haluamme saada meidän kotoperäisille lajeillemme lisää kasvutilaa, se on tärkein asia, tiivistää Naantalin kaupungin ympäristösuunnittelija Jenni Lento.

Taimon koulun 4B-luokan luokanopettaja Tarja Joutsamo kertoo, että luokassa perehdyttiin vieraslajiaiheeseen jo ennen talkoita. Aihe oli monelle ennestään vieras, ja lapset pääsivätkin oppimaan uutta luonnon monimuotoisuudesta.

– Talkoot sopivat erinomaisesti viimeisten koulupäivien ohjelmaan. Vieraslajien torjunta on aiheen puolesta tärkeä, mutta talkoot opettavat oppilaita myös vapaaehtoisuuteen sekä luonnon havainnointiin. Kesän aikana kohteen lähellä liikkuessa oppilaat voivat esimerkiksi havainnoida jättipalsamin kasvua, Joutsamo kertoo.

Matalalla kynnyksellä mukaan

Vieraslajitalkoisiin osallistuminen on yksinkertainen ja helppo tapa suojella luontoa. Erityisesti jättipalsamin torjunta on hyvin poimijaystävällistä, Lento sanoo. Kasvi ei ole myrkyllinen eikä esimerkiksi kasvinesteitä tarvitse varoa, vaan sitä voi käsitellä myös paljain käsin.

Lapsi pitelee käsissään pientä jättipalsamin kasvia.
Jättipalsamin tunnistaa lehdistä, jotka ovat muodoltaan suikeita ja tiheästi hammaslaitaisia.

– Jättipalsamin hävittäminen ei vaadi myöskään voimaa, vaan kasvi lähtee juurineenkin helposti. Oman työn tuloksen näkee nopeasti, mikä oli myös oppilaiden kannalta mukavaa, Lento toteaa.

Taimon koululaisten panos saakin Lennolta kiitosta: toimeen tartuttiin reippaasti ja 24 oppilaan joukko sai tunnin talkoissa jo paljon aikaiseksi.

– Vieraslajitalkoisiin voi lähteä mukaan matalalla kynnyksellä – koko päivää ei tarvitse huhkia, vaan yhdessä tunnissakin saa jo paljon tuloksia. Varusteiden puolesta pelkästään hanskat ja saappaat riittävät, muovisäkkejä löytyy valmiina kaupungin torjuntakohteilta ja kaupunki hoitaa niiltä kasviaineksen pois, Lento sanoo.

Soolotalkoisissa ajatuksena onkin, että jokainen voi osallistua silloin, kun se parhaiten itselleen sopii, vaikkapa omassa pihassa, mökillä tai muulla alueella maanomistajan luvalla. Naantalin kaupungilla on kaksi torjuntakohdetta, joihin saa tulla vapaasti kitkemään. Ensimmäinen on Alitalontien jättipalsamikohde, jossa Taimon koululaisetkin olivat talkoissa. Toinen kohde on Villan tilalla parkkipaikan läheisyydessä, siellä torjuttavana on komealupiinia. Molemmissa kohteissa on vielä paljon torjuttavaa vapaaehtoisille.

Soolotalkoot-kampanja on käynnissä 31.8.2023 saakka. Lue lisää Soolotalkoot- kampanjasta Naantalin alueella.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
5.6.2023 9:30

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö
Ympäristön- ja luonnonsuojelu