Toukokuussa kuullaan jälleen keväisiä iltasoittoja Naantalin kirkon tornista

Uutiset
Naantalissa alkaa vapunpäivänä 1.5. toukokuun iltasoitot, jotka kuullaan Naantalin kirkon tornista trumpetilla soitettuna joka ilta kello 19 koko kuun ajan. Musiikkielämyksen järjestävät Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut ja Naantalin seurakunta.
Naantalin kirkko alhaalta kuvattuna, taivasta vasten. Kirkon edessä on puu, johon on muodostumassa lehtiä. Viikon aurinkoinen uutinen -logo.

Iltasoitot soivat jo kolmatta kertaa Naantalissa. Viime vuoden keväällä toukokuun iltasoittoja kuultiin reilun kahden viikon ajan, ja joulukuussa soivat jouluiset iltasoitot niin ikään trumpetilla soitettuna.

– Halusimme piristystä tähän rajoitusten aikaan, kun yleisötapahtumien järjestäminen on ollut mahdotonta. Viime kevään soitoista tulleen hyvän palautteen perusteella kaupunkilaiset pitivät kuulemastaan ja ottivat soitot hienosti iltakävelyn oheisohjelmaksi, kertoo Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila.

– Iltasoitoilla halutaan tuoda hyvää mieltä ja iloa elävän musiikin kautta. Soittoaika iltaseitsemältä on vielä sellainen, että lapsetkaan eivät ole ehtineet mennä nukkumaan, vaan musiikkia voi tulla kuuntelemaan oman porukan kesken. Iltasoitot voi ottaa vaikka jokailtaiseksi rutiiniksi, ja samalla voi ihailla kirkon ympäristössä kevään etenemistä, Naantalin seurakunnan kanttori Miika Hartikainen toteaa.

Tänä keväänä kuullaan viime vuoden tavoin suomalaisia kansanlauluja ja muuta kevääseen sopivaa musiikkia. Hartikainen kertoo, että iltasoittojen kappaleissa saatetaan kuulla myös toukokuun juhlapäiviin, esimerkiksi vappuun ja helluntaihin sopivia, kuorolaisille tuttuja kappaleita.

Iltasoittojen taustalla on tietenkin Naantalin tunnettu ja pidetty kesäperinne, vespersoitto. Vesperistä iltasoitot eroavat paitsi ajankohdan ja kappaleiden puolesta, myös soittosuunnaltaan: perinteiset vesperit soitetaan kolmeen suuntaan, presidentille kohti Kultarantaa, kaupungille ja merelle, mutta iltasoitot kuullaan vain yhteen suuntaan eli kaupunkiin päin.

Vesper soitetaan Naantalin kirkon tornista.
Iltasoitot soittaa trumpetisti Teemu Luotohaara Naantalin kirkon tornista. Kuva: Jorma Räsänen.

Toukokuun iltasoitot soittaa trumpetilla Teemu Luotohaara, joka on soittanut Naantalin vespersoitot vuodesta 2013 lähtien.

Toukokuun iltasoitot ilahduttavat päivittäin ajalla 1.–31.5.2021 kello 19. Kesäkuun ensimmäisenä päivänä alkaa vespersoitto, joka soitetaan kello 20 perinteitä kunnioittaen aina 31.8. saakka. Ennen vespersoittoa Vanhankaupungin rannassa Trumputtaja kehottaa rummutuksellaan kaupungin väkeä hiljentymään ja kuuntelemaan soittoa.

Vespersoitto on yksi Naantalin vanhimmista yhtäjaksoisista kesäperinteistä. Ensimmäisen kerran vesper kuultiin Naantalissa jo vuonna 1924.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
29.4.2021 14:49

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Kulttuuri