Tullikadulla liikutaan jalankulkijan ehdoilla

Uutiset
Tullikatu uudistettiin viime vuonna pihakaduksi. Pihakaduilla ajoneuvolla ajettaessa on annettava jalankulkijalle esteetön kulku, eikä nopeus saa ylittää 20 km/h.
Ajoväylällä Tullikadulla puinen istutuslaatikko, jonka kyljessä sini-valkoinen jakajanuoli sekä sisällä punertavia kukkaistutuksia.

Naantalin keskustaa halkova Tullikatu on saanut kesäksi uusia istutuksia. Ajoväylälle on tuotu kolme istutuslaatikkoa, jotka on varustettu jakajanuolilla. Naantalin apulaiskaupunginpuutarhuri Satu Lainio kertoo, että viheryksikkö toi eilen värikkäät kukkaistutukset laatikoihin.

Uusien istutuslaatikoiden on tarkoitus lisätä katualueen viihtyisyyttä, mutta myös vahvistaa pihakadun tunnelmaa.

– Ajoväylälle tuodut istutukset osaltaan rauhoittavat liikennettä ja tuovat paremmin esiin pihakadun henkeä, jossa ajoneuvolla kuljetaan jalankulkijoiden ehdoilla. Istutusten kautta Tullikadulla kulkemisesta halutaan tehdä entistä mukavampaa jalankulkijoille, kertoo kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen.

Tullikatu muuttui kesän 2023 alussa pihakaduksi torin ja Tuulensuunkadun väliltä kadun remontoinnin yhteydessä. Pihakadun tarkoituksena on luoda viihtymiseen houkutteleva ympäristö, rauhoittaa liikennettä ja lisätä jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta.

Pihakadun alhaisista ajonopeuksista viestivät myös mm. Tullikadun graniittikiviraidoitus ja torin kohdalla korotettu betonikivetys. Viihtyisyyttä on lisätty tuomalla kadun varrelle penkkejä ja istuttamalla kartiotammia. Uusia kukkaistutuksia tuodaan tänä vuonna myös istutuslaatikoihin Puistotien päähän.

Ajoväylälle sijoitetut istutuslaatikot ovat Tullikadulla syys-lokakuuhun saakka. Kyseessä on kokeilu, ja saatujen kokemusten perusteella kaupunki tarkastelee sen jatkoa.

Pihakadun säännöt tutuksi

Kaupungille on tullut kuluneen vuoden aikana palautetta koskien mm. pihakadun liikennesääntöjä ja -turvallisuutta.

Pihakadulla on sallittu sekä jalankulku- että ajoneuvoliikenne, kuitenkin niin, että jalankulkijoilla on esteetön liikkumisoikeus koko katualueella. Ajoneuvon nopeus on suhteutettava jalankulun mukaiseksi, jolloin se ei saa ylittää 20 kilometriä tunnissa.

Suojateitä ei pihakadulla ole, koska jalankulkija voi kulkea koko katualueella ja ylittää kadun mistä kohdasta haluaa. Ajoneuvojen kuljettajilla on aina väistämisvelvollisuus.

Risteyksessä pihakadulta poistuvan kuljettajan on aina väistettävä muuta liikennettä. Tullikadulta tuleva ajoneuvoliikenne siis väistää Tuulensuunkadun liikennettä, sekä oikealta, että vasemmalta tulevaa.

Ajoneuvojen pysäköinti on sallittua ainoastaan pysäköintiin merkityillä pysäköintipaikoilla.

Pihakadun kyltti torin kohdalla Tullikadulla.
Liikennemerkki kertoo pihakadun alkamisesta.
Päivitetty viimeksi
6.6.2024 11:49

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Liikenne