Ulkoilmakonsertit toivat piristystä Naantalin palvelukotien ikäihmisille

Uutiset
Klassista musiikkia soittava duo Aile tarjosi iloa ja elämyksiä tällä viikolla naantalilaisille palvelukotien asukkaille. Tilaisuus oli palvelukodeissa ensimmäinen sitten koronaepidemian alkamisen.
Viikon aurinkoinen uutinen

Naantalin palvelukodeissa on saatu tällä viikolla nauttia musiikkiesityksistä ulkokonserteissa. Klassista musiikkia soittava huilu-kontrabasso-duo Aile esiintyi keskiviikkona Kummelin ryhmäkodin, Birgittakodin ja Aurinkosäätiön palvelukodin pihalla ikäihmisille. Perjantaina duo suuntaa vielä Rymättylän Katavakotiin konsertoimaan.

Palvelukodeissa ei olla voitu kevään aikana järjestää tapahtumia koronavirustilanteen vuoksi. Myös vierailuja on rajoitettu. Musiikkiesitys olikin ensimmäinen ryhmämuotoinen ohjelmanumero pitkään aikaan, sillä rajoitusten höllentäminen on mahdollistanut nyt ulkotapahtumat. Birgittakodin vastaava sairaanhoitaja Päivi Kallio kiitteleekin konsertin järjestämisestä.

– Musiikki on ikäihmisille erityisen tärkeää, se herättää muistoja ja tuttujen laulujen sanat voivat soljua suusta pitkästä aikaa. Tällaiset elämykset ovat todella merkittäviä, Kallio sanoo.

Naantalin palvelukotien konsertit olivat ensimmäisiä esiintymisiä myös duo Ailelle pitkään aikaan, sillä koronavirustilanne on laittanut muusikoiden kevään uusiksi ja peruuttanut suunnitelmia. Huilisti Marianne Sihvonen ja kontrabasisti Erica Giacoletto ovat aiemminkin esiintyneet ikäihmisten palvelukodeissa ja pitävät sitä merkityksellisenä ja erityisen tärkeänä nyt korona-aikana.

– Ikäihmisille esiintyessä tulee arvostettu olo. Palvelukodeissa ei päästä niin usein nauttimaan livemusiikista, joten ikäihmiset usein arvostavat konsertteja kovasti. Se tuo piristystä arkeen, toteaa Giacoletto, joka on kotoisin Naantalista ja viettänyt myös kevään täällä perheensä luona.

– Ikäihmiset usein reagoivat heti esitysten aikana – he saattavat alkaa spontaanisti laulamaan tuttuja kappaleita tai taputtamaan kesken kappaleen, mitä harvemmin tapahtuu klassisen musiikin konserteissa, Sihvonen sanoo.

Muusikot soittavat kontrabassoa ja poikkihuilua päivänvarjojen alla.
Erica Giacoletto ja Marianne Sihvonen ovat esiintyneet yhdessä duo Ailessa vuodesta 2019.

Keskiviikkona oman jännityksensä konserttien järjestämiseen antoi sateinen sää. Birgittakodissa sadepilvet ehtivät väistyä kuitenkin juuri ennen konsertin alkua, ja musiikin soidessa jopa aurinko pilkisteli pilvien välistä.

Puolen tunnin mittaisten konserttien ohjelmistossa kultiin klassisia sävelmiä, mutta myös muutama tutumpikin, kevyempi kappale, kuten Säkkijärven polkka. Birgittakodissa konserttia seurasi noin 20 ikäihmistä sisäpihan parvekkeilta ja terasseilta. Konsertti kirvoitti katsojilta aplodit ja suuret kiitokset.

Konsertit palvelukodeissa järjesti Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut. Kaupungin viestintä- ja kulttuurisihteeri Anu Anttila sanoo olevansa iloinen, että koronavirustilanne on sen verran parempi ja rajoitukset ovat hellittäneet, että kulttuuriohjelmaa voidaan järjestää edes ulkona rajatuille ryhmille palvelukodeissa.

Heinäkuun loppupuolella palvelukodeissa on taas luvassa elämyksiä tanssitaiteen parissa, kun Läntisen tanssin aluekeskuksen Kesäkulkurit saapuvat esiintymään Naantaliin.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
2.7.2020 12:50

Asiasanat

Ikäihmiset
Kulttuuri ja vapaa-aika
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Vanhusten palvelut