Vaarjoelle suunnitellaan ravinteita pidättävää kosteikkoa – suunnitelmia esitellään asukastilaisuudessa toukokuussa

Uutiset
Naantalilaisille ja muille asiasta kiinnostuneille esitellään Vaarjoen kosteikkosuunnitelmaa vuorovaikutustilaisuudessa torstaina 23.5.2024 klo 17–19 Naantalin kaupungintalolla.
Laituri Vaarjoella.

Naantalin kaupunki on varannut 100 000 euron määrärahan Saaristomeren suojeluun vuodelle 2024 viime vuoden tavoin. Yksi tänä vuonna toteutettavista toimenpiteistä on ravinteita pidättävän kosteikon suunnittelu Vaarjoen varrelle.

Kosteikkoa suunnitellaan Naantalin pohjoisosaan Soinisiin, jossa sijaitsee myös Vaarjoen luontopolku laavuineen. Luontopolku kulkee Vaarjoen haan ja sitä ympäröivien niittyjen alueella, joka on arvioitu paikallisesti arvokkaaksi alueeksi. Kosteikon suunnittelussa otetaan huomioon alueen perinnebiotoopit ja maisema-arvot, ja sen toteuttamisella pyritään lisäämään myös alueen virkistyskäyttöarvoa.

Naantalissa on toteutettu aiemmin rannikkovesien kuormittuneisuuden tilaa kartoittavia tutkimuksia, ja niiden perusteella Vaarjoen valuma-alueelta tuleva hajakuormitus on alueellisesti merkittävää. Rannikkovesiin päätyvän hajakuormituksen aiheuttamia seurauksia pidetään tällä hetkellä merkittävimpänä Itämeren ekologisen tilan kohenemista ehkäisevänä ongelmana.

Kosteikon ensisijaisena tehtävänä on pidättää Vaarjoen valuma-alueelta tulevaa ravinne- ja kiintoainekuormitusta ja näin parantaa Saaristomeren tilaa. Kosteikot voivat toimia myös puskurina tulva-alueilla ja vähentää voimakkaita ja äkillisiä tulvia.

Suunniteltavalla kosteikolla pyritään lisäämään alueen monimuotoisuutta monin eri tavoin. Alueelle suunnitellaan soveltuvia alueita mm. kahlaajalinnustolle ja alkukeväästä kosteikko voi toimia todellisena haukitehtaana, kun kudulle pyrkivät emohauet etsiytyvät matalille ja keväällä nopeasti lämpeneville ranta-alueille. Kosteikkojen kasvisto on myös hyvin runsasta. Kosteikot ovatkin yksi arvokkaimmista ja uhanalaisimmista luontotyypeistä maailmanlaajuisesti.

Vaarjoen kosteikon suunnittelutyö on parhaillaan käynnissä, ja sen toteuttaa AFRY Finland Oy. Hankkeen toteuttamiskelpoisuutta tullaan arvioimaan suunnittelutyön edetessä, kun kaikki paikan päällä toteutettavat mittaukset ja tutkimukset ovat valmistuneet.

Naantalin kaupunki järjestää hankkeen tiimoilta asukkaille vuorovaikutustilaisuuden torstaina 23.5.2024 klo 17–19 Naantalin kaupungintalon valtuustosalissa, Käsityöläiskatu 2. Tilaisuudessa esitellään Vaarjoen kosteikkosuunnitelmaa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita alueen maanomistajat, asukkaat sekä kaikki asiasta kiinnostuneet. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Päivitetty viimeksi
25.4.2024 15:32

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö