Yhteiseen jätepisteeseen perustuvaa korttelikeräystä kokeillaan Naantalissa

Uutiset
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH), Molok Oy ja Naantalin kaupunki kokeilevat korttelikeräystä pientaloalueella Naantalin Immasissa vuoden ajan. Korttelikeräys on ympäristöystävällinen jätteenkeräysmuoto, joka perustuu naapuruston yhteiseen jätepisteeseen. Jätepisteellä kerätään polttokelpoisen jätteen lisäksi biojätettä ja kierrätettäviä hyötyjätteitä – jopa poistotekstiiliä.
Korttelikeräyspistettä rakennettiin Naantalin Immasen asuinalueelle syksyllä.

Naantalin Immasissa aloitetaan 20. marraskuuta korttelikeräyspilotti. Reilu 20 pientalokiinteistöä kerää jätteensä oman jäteastian sijasta yhteiselle jätepisteelle vuoden ajan. Korttelikeräyksen tarkoituksena on tehdä lajittelu vaivattomaksi ja tehostaa kierrätystä pientaloalueella.

– Korttelikeräyskohdetta lähdettiin hakemaan niistä kunnista, jotka ovat kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piiriissä. Näillä alueilla kuljetukset ovat helposti sovittavissa, koska alueella operoi vain yksi asukkaiden puolesta kilpailutettu kuljetusurakoitsija. Immasen asuinalueelta Naantalista löytyi innostuneita kierrättäjiä, jotka lähtivät mielellään kokeiluun mukaan, kertoo LSJH:n asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.

Jätepisteellä kerätään 8 eri jätejaetta

Pientaloasukkaat keräävät perinteisesti polttokelpoisen jätteensä omalla pihalla olevaan jäteastiaan. Biojäte kerätään kompostiin ja kierrätettävät hyötyjätteet viedään Ringin ekopisteisiin tai LSJH:n kierrätyspisteisiin.

– Korttelikeräyksessä palvelutaso paranee, kun samalta jätepisteeltä löytyvät polttokelpoisen jätteen lisäksi biojäteastia sekä astiat metallille, paperille, kartonki-, lasi- ja muovipakkauksille. Naantalin korttelikeräyksessä kerätään ensimmäisenä Suomessa myös poistotekstiiliä naapuruston yhteisellä jätepisteellä, Molok Oy:n kiertotalousasiantuntija ja korttelikeräyksen projektipäällikkö Jenni Rahkonen kertoo.

Molok Oy:n kehittämä korttelikeräys vähentää jäteautoliikennettä asuinalueella. Asukkaiden lajitteluun käyttämä aika vähenee, kun jätteenkeräysastiat tuodaan keskeiselle paikalle kävelyetäisyyden päähän asukkaiden kotipihoista.

– EU:n tavoitteena on, että vuonna 2020 kierrätysaste on 50 prosenttia. Kun kierrätys tehdään helpoksi ja lajittelumahdollisuudet tuodaan lähelle asukasta, saadaan enemmän ja puhtaampaa materiaalia uudestaan kiertoon. Korttelikeräys on otettu kesällä käyttöön Nokialla ja sitä on aiemmin kokeiltu Ruotsin Falunissa hyvin tuloksin, Rahkonen sanoo.

Jäteastiat auki mobiilisovelluksella

Naantalin Immasen asuinalueella pilotoidaan ensimmäistä kertaa korttelikeräyksessä lukkoja, jotka toimivat matkapuhelimen bluetooth-yhteydellä. Kokeilun piirissä olevat asukkaat saavat jäteastiat auki mobiilisovelluksen avulla. Sovellus voi olla käytössä useammassa perheen älypuhelimessa.

Tarkoituksena on selvittää, voidaanko kyseistä tekniikkaa käyttämällä ohjata asukkaat tehokkaampaan lajitteluun, ja voisiko tekniikkaa hyödyntää tulevaisuudessa tuotettuihin jätemäärin perustuvan PAYT-järjestelmän (pay as you throw) mahdollisen käyttöönoton yhteydessä.

LSJH tutkii polttokelpoisen jätteen koostumusta ennen korttelikeräyksen alkamista ja sen päätyttyä. Lajittelututkimuksessa selvitetään, väheneekö kierrätettävien jätteiden määrä polttokelpoisen jätteen roskapussissa, kun lajittelumahdollisuus tuodaan korttelikeräyksen muodossa lähemmäs kotia. Naantalin pilotin avulla selvitetään myös sitä, mitä korttelikeräyksenä järjestetty jätteenkeräys tulisi asukkaille kustantamaan.

Kokeilun piirissä oleville asukkaille järjestetään korttelikeräyspisteen avajaiset Immasentien ja Rusthollintien risteyksessä ke 20.11. klo 17–19. LSJH antaa paikan päällä neuvoja lajitteluun ja Molok kertoo jäteastioiden toiminnasta sekä opastaa mobiilisovelluksen käytössä. Paikalle ovat tervetulleita muutkin alueen asukkaat, sillä korttelikeräykseen on mahdollista liittyä kesken kokeilun.

Tiedote: Lounais-Suomen jätehuolto

Päivitetty viimeksi
14.11.2019 11:34

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Jätehuolto