Yrittäjien Kuntabarometri 2022: Naantalin elinkeinopolitiikka parani kaikilla mittareilla

Uutiset
Ihmisiä kulkee puutalojen välissä Mannerheiminkatua pitkin kesäisessä Vanhassakaupungissa Naantalissa.

Naantali sijoittui yrittäjien arvioissa neljännelle sijalle Varsinais-Suomen kuntien vertailussa tuoreessa Suomen Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyssä. Naantalin kaupunki sai kokonaisarvosanaksi kyselyssä elinkeinopolitiikastaan 4,02 asteikolla 1–5, josta 1 oli erittäin huono ja 5 erittäin hyvä. Koko maan keskiarvo oli 3,08 ja Varsinais-Suomen 3,26. 

Yrittäjien Kuntabarometri tehtiin viimeksi vuonna 2020, jolloin Naantali sijoittui Varsinais-Suomen kuntien vertailussa kolmannelle sijalle. Vaikka Naantalin sijoitus oli kaksi vuotta sitten pykälän parempi, yrittäjien antama kokonaisarvosana parani tänä vuonna: Naantalin kokonaisarvosana elinkeinopolitiikasta oli 3,89 vuonna 2020, kun tänä vuonna se oli 4,02. 

Koko maan vertailussa 10 000–50 000 asukkaan kunnista Naantali sijoittui tänä vuonna sijalle viisi, kun kaksi vuotta sitten Naantali oli sijalla kolme. 

Suomen Yrittäjien Kuntabarometri -kyselyllä kartoitetaan joka toinen vuosi kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti. Kysely oli vastattavissa 1.2.–4.4.2022, ja siihen vastasi yhteensä 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea. Varsinais-Suomesta vastaajia oli 962 ja Naantalista 48. 

Kaikilla kuudella kysytyllä elinkeinopolitiikan osa-alueella (kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys, elinkeinopolitiikan asema kunnassa, infrastruktuuri, yrityspalvelut, koulutus ja osaamisen sekä kunnan hankintapolitiikka) Naantali sai yrittäjiltä Varsinais-Suomen ja koko maan keskiarvoa paremmat arviot. Naantalin tulokset paranivat kaikilla mittareilla kahden vuoden takaiseen verrattuna. 

Elinkeinopolitiikan osa-alueista naantalilaiset yrittäjät pitivät tärkeimpinä kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, yrityspalveluita ja elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa. Yrityspalveluista tärkeimpiä olivat verkostoituminen, sujuvat lupapalvelut sekä aloittavan yrittäjän palvelut. 

57 prosenttia vastaajista arvioi, että Naantali on onnistunut hyvin tai erittäin hyvin uusien yrittäjien houkuttelemisessa kaupunkiin, kun 5 % arvioi Naantalin onnistuneen huonosti. 70 % vastaajista arvioi, että kunnan päätöksenteossa on otettu hyvin tai erittäin hyvin huomioon yritysten toimintaedellytykset. 

Tutkimuksen toteutti IROResearch Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kuntabarometri (ent. Elinkeinopoliittinen mittaristo) toteutettiin tänä vuonna kymmenettä kertaa. 

Tutustu Naantalin tuloksiin tarkemmin: Kuntaraportti Naantali (pdf).

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
23.5.2022 11:47

Asiasanat

Yrittäjät
Työ ja yrittäminen
Elinkeinot