Heinäkuun esine

Kirjoituskoneella kirjoitettu paperi

Naantalin museo esittelee kuukausittain esineitä, valokuvia tai arkistomateriaalia kokoelmistaan. Kuukauden esine on kirjaston aukioloaikoina nähtävillä pääkirjastossa osoitteessa Tullikatu 11. 

Naantalin museon heinäkuun esineenä on puhe, jossa apteekkari Arne Tollet muistelee.

Nyt kun Naantaliin ollaan avaamassa toinen apteekki, on aika muistella mitä tarvittiin ensimmäisen apteekin perustamiseen. Tolletin muistelmat perustuvat kuulopuheisiin, mutta kaiketi niissä totuuttakin on.

Näin luultavasti tapahtui:

Ensimmäisen apteekin perusti Gustaf Aschan, jonka sukuun kuului parikymmentä apteekkaria. Käydessään Naantalissa vuonna 1853 Aschan tapasi Carl Franckin, varakkaan kauppiaan. Franck ehdotti apteekin perustamista. Aschan innostui asiasta ja lähetti anomuksen Collegium Medicumille (lääkintöhallitus). Vastaus oli kielteinen, Turku oli liian lähellä, sieltä kommentoitiin.

Vuoden päästä Aschan ilmaantui jälleen Franckin luo. Franck kertoi, että Naantaliin oli majoitettu 2 sotnia* venäläisiä kasakoita turvaksi ranskalais-englantilaisen laivaston hyökkäyksiä vastaan. Herrat päättivät tutustua kasakkaupseeriin ja pyytää häneltä suositusta apteekin perustamista varten. Venäläisten sotilaiden terveydentila vaati ehdottomasti apteekin olemassaoloa paikkakunnalla. Syötettyään ja juotettuaan kasakkaupseeria kahden päivän ajan, suosituspaperi oli valmis. Ja niin lähti uusi hakemus, joka hyväksyttiin, ja apteekki perustettiin Isokadulle (entinen Aleksanterinkatu, nykyinen Mannerheiminkatu). Aschanista tuli postinhoitaja ja raatimies, jona hän toimi noin 30 vuotta.

Muistelija Arne Tollet oli apteekkari toisessa polvessa. Hänen isänsä Hjalmar Tollet harjoitteli aikanaan Naantalissa Aschanin alaisuudessa. Arne Tollet piti apteekkia vuodesta 1924 kuolemaansa asti, vuoteen 1955. Hän oli keskeisessä asemassa Naantalin ruotsinkielisten toiminnassa. Tolletin liiketoimet olivat monimuotoiset. Hän mm. rakennutti Tupavuoren merikylpylään liukuradan. Rata oli 7 metriä korkea ja 30 metriä pitkä ja herätti aikanaan suurta huomiota. Yksi liuku maksoin markan.

 

*Sotnia on kasakkajoukkojen eskadroonan nimitys. Eskadroona puolestaan on jalkaväen komppaniaa ratsuväessä vastaava perusyksikkö, joka käsittää keskimäärin 150 miestä.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Museot