Sukkasillaan!-työpajoista oppia sukan kutomiseen

Koriste.

Sukkasillaan!-tapahtuma, joka järjestettiin heinäkuussa 2022, saa jatkoa vielä joulukuussakin sukkatyöpajojen muodossa.

Joulukuun 8. ja 12. päivä on mahdollisuus tulla kutomaan - kuten varsinaissuomalaiset sanovat - tai neulomaan omat Muumi-sukat ammattilaisen opastamana. Sukankudonnan saloihin johdattelee Minna Keitilä naantalilaisesta Lintikki Oy:stä ja mukana on kutojia opastamassa taitajia naantalilaisista kädentaitojen yhdistyksistä, mm. Naantalin Aurinkoisista Sukkamatameista.

Sukkatyöpajat järjestetään Naantalin museon uudessa Lillan-tilassa. Tarvikkeet eli langat, puikot ja ohjeen Muumi-sukkien tekoon saat paikan päältä. Työpajan päätteeksi sukankutojat saavat rentoutusta Terhi Oinaanojan / Natural Emotions johdolla.

Työpajoissa saa myös opastusta omien keskeneräiseksi jääneiden sukkien tekemiseen. Ota siis oma keskeneräinen mukaasi, jos sellainen on jäänyt mieltä vaivaamaan!

Ilmoittautumiset ennakkoon

Mukaan on ilmoittauduttava ennakkoon sähköpostilla neuloosianaantalissa@gmail.com. Sukkatyöpajojen osallistujamäärä on enintään 12 henkilöä. Sukkatyöpajat ovat maksuttomat.

Sukkasillaan!-sukkatyöpajat

  • Aika: torstaina 8.12.2022 ja maanantaina 12.12.2022 klo 18-20.30
  • Paikka: Naantalin museo, Mannerheiminkatu 21

Tapahtuman järjestää Naantalin kaupungin kulttuuripalvelut.
Tapahtuman tukijana:

Varsin Hyvän Leader-logo
Leader-logo EU

Tietoa kesän 2022 Sukkasillaan!-tapahtumasta

Naantali tunnetaan yhtenä Suomen suosituimpana matkailukohteena. Naantalin ainutlaatuinen historia koostuu luostarista, jonka ympärille kaupunki perustettiin 1400-luvulla. ”Sukkasillaan!”-tapahtuma nostaa esille Naantalin historiasta käsityö- ja erityisesti sukan kutomisen taidon.

Sukkasillaan-logo,300px

Sukkasillaan!-tapahtumaan osallistuu lukuisa määrä innokkaita neulomisen ja käsitöiden harrastajaa. Naantalin Kirkkopuistossa tekijät koristelevat torstaina 14.7. klo 9 alkaen yhteensä 12 puiston puuta värikkäin ja mielikuvitusta kutkuttavin teoksin. Tapahtuman teemaan liittyvää ohjelmaa voi seurata klo 10 alkaen. Tule mukaan katsomaan, kuulemaan ja nauttimaan vaikka piknikistä vehreässä puistossa! Neulegraffitit koristavat Naantalin Kirkkopuiston puita 14.-28.7.2022. 

Ohjelma 14.7.2022

klo 10-11 Neulejoogaa, ohjaajana Sini (ohjaajalla matot mukana)

klo 11 Naantalin sukkaperinteestä kertovat Naantalin Aurinkoiset Sukkamatamit ry, Sirkka Päiste ja Kirsi Valavirta 

klo 11.30 Niko Lundgren, tuunaukseen ja paikkaukseen hurahtanut herra sekä käsityötubettaja ja blogisti Tuula Kyrölän haastattelu 

klo 12-12.30 Oopperalaulaja ja innokas neuloja Petri Bäckström: Puhetta ja laulua

klo 13-14 Kirkkopuisto Soi -konsertti: Elina Ukkonen, koskettimet ja Juha Simola, laulu

Haastattelijana Hanna Väätäinen.

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin. Lisätietoja antaa projektikoordinaattori Tarja Suomi, 046 6406493, neuloosianaantalissa@gmail.com

Seuraa tapahtumaa Facebookissa: Sukkasillaan neulegraffititapahtuma

Neulegraffitityö, jossa hymyilevä aurinko, on sidottu puunrunkoon.
Kuva: Naantalin Kässäladyt /Tapani Teittinen

Tapahtumaidea kumpuaa Naantalin historiasta

Tapahtuman tavoitteena on luoda elävä kaupunkimiljöö Naantalin Kirkkopuistoon puita koristavien neulegraffitien avulla. Sukkasillaan!-tapahtuman teema kumpuaa Naantalin sukkaperinteestä. Kaupunki tuli 1600-luvulla tunnetuksi käsityönä tehtyjen sukkien kautta. Uutta Naantalin pellavasukissa oli kantapää, jota ei aiemmin Suomessa ollut osattu tehdä. Näiden sukkien neulomisen taidon naantalilaisille opettivat todennäköisesti jo keskiajalla Naantalin luostarin nunnat, jotka olivat tuoneet osaamisensa Ruotsista.

Tärkeä tästä taidosta tuli sen jälkeen, kun kuningas Kustaa Vaasa kielsi Naantalin markkinat 1530-luvulla. Markkinat olivat olleet Naantalin suurin tulonlähde ja kielto näivetti kaupungin talouden.
Naantalin asema itsenäisenä kaupunkina oli uhattuna, kun Naantali haluttiin liittää osaksi Turkua.
Naantalin taloudellinen lama estettiin sukkien avulla!

Tapahtuman järjestävät: Naantalin kaupunki ja Visit Naantali
Tapahtuman tukijana:

Varsin Hyvän Leader-logo
Leader-logo
Eu-lippu ja teksti Eurooppa investoi maaseutualueisiin

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet
Vapaa-ajan palvelut