Kaupungin kiinteistöissä käytetään nyt ekologista tuulienergiaa

Uutiset
Viime vuonna Naantalissa päätettiin siirtyä käyttämään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Aurinkoenergiaratkaisuja suunnitellaan myös uusille asuinalueille. Toimenpiteet ovat osa Naantalin ympäristöohjelmaa.
Viikon aurinkoinen uutinen -logo. Kesäinen Vanhankaupungin ranta.

Naantalin kaupungin kiinteistöissä käytetään nykyisin uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä. Sähkönhankinta kilpailutettiin viime vuonna, ja uusi sopimus astui voimaan vuoden vaihtuessa.

Kilpailutuksessa pyydettiin tarjouksia sekä vapaalla tuotantotavalla tuotetusta että uusiutuvilla energianlähteillä tuotetusta sähköstä. Naantalin Energian tarjous voitti, ja sopimus tehtiin vihreällä sähköllä, joka oli hiukan tavallista ns. ”sekasähköä” kalliimpi vaihtoehto.

– Vihreä sähkö on arvovalinta. Naantali on sitoutunut vähentämään kaupungin kasvihuonekaasupäästöjä. Uuden sähkösopimuksen myötä hiilidioksidipäästöjä saadaan pienennettyä konkreettisesti, Naantalin kaupungin tekninen johtaja Reima Ojala toteaa.

Uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuun sähköön siirtyminen on yksi askel Naantalin kaupungin ympäristöohjelman 2020–2024 toteuttamiseksi. Ohjelman yhtenä strategisena tavoitteena on, että kaupunki toimii ilmastoystävällisesti ja ilmastonmuutosta hillitsevästi sekä vähentää suunnitelmallisesti kasvihuonekaasupäästöjä. Yhtenä kärkitoimenpiteenä kaupunki ottaa keskeisimmissä hankinnoissaan huomioon ympäristönäkökohdat.

Uuden sähkösopimuksen myötä kaupungin hiilijalanjälki on vuodessa 3 000 CO2-tonnia pienempi kuin aiemmin. Sähkösopimus kattaa esimerkiksi kaupungin kiinteistöjen valaistuksen, sähkö- ja kylmälaitteet, jätevesipumppaamot ja osittain lämmitystä ja veden lämmitystä. Kaupungin kiinteistöt lämpenevät pääasiassa kaukolämmöllä, joka tuotetaan yli 70-prosenttisesti uusiutuvilla polttoaineilla.

Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala kertoo, että uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu sähkö on käytännössä 100-prosenttisesti tuulivoimalla tuotettua. Yhtiö omistaa tuulivoimalaosuuksia Pohjois-Pohjanmaalla. Sen lisäksi Naantalin Energia on hankkinut ympäristösertifikaatteja, joilla todennetaan sähkön alkuperä.

Haaralan mukaan Naantalin kaupunki on nyt yksi yhtiön suurimmista vihreää sähköä käyttävistä asiakkaista, mutta myös kotitaloudet ja yrittäjät ovat löytäneet ympäristöystävällisen sähkön.

– Uusiutuvan energialähteillä tuotetun sähkön kysyntä on räjähtänyt käsiin. Vihreän sähkön osuus on nyt jo yli 20 % kaikesta myymästämme sähköstä, Haarala sanoo.

Uusia aurinkoenergiaratkaisuja

Ekologisen sähkön hyödyntäminen näkyy myös uusilla asuinalueilla Naantalissa. Asuntomessualueen ja Luonnonmaan perhetalon alueen asemakaavoihin ja rakennustapaohjeisiin on laadittu määräyksiä muun muassa aurinkoenergian hyödyntämiseen. Ympäristöohjelmassa kärkitoimenpiteeksi on asetettu, että kaupunki huolehtii osaltaan rakentamisen ekologisuudesta Naantalissa.

Asuntomessualue Lounatuulessa on käynnissä Naantalin Energian ja Naantalin kaupungin yhteinen aurinkosähköhanke. Matalahden rantaan valmistuu aurinkosähkövoimala.

– Asuntomessualueelle valmistuva aurinkosähkövoimala on valmistuessaan verkostoalueemme suurin. Asuntomessualueen keskelle rakennetussa älymuuntamossa alueella tuotettu aurinkosähkö voidaan varastoida ja käyttää tarvittaessa. Esimerkiksi sähkökatkon aikana katuvalaistus voidaan palauttaa varaston avulla ja näin parantaa turvallisuutta. Toinen käyttökohde on käyttää sen varastoima energia sähkön hankintahinnan tasaamisessa esimeriksi korkeiden tuntihintojen aikana, Haarala kertoo.

Rannassa on puiset leveät laiturit. Niillä on katokset, joissa on aurinkopaneeleja.
Alustava havainnekuva Matalahden rannasta, jonne on suunniteltu aurinkopaneeleja. Kuva: Arkkitehtitoimisto Sabelström Arkitektkontor Oy

Myös Luonnonmaan Perhetalon alueella suunnitellaan aurinkoenergian ja maalämmön hyödyntämistä. Suunnittelu on parhaillaan käynnissä.

Kuntalaisia on myös kannustettu uusiutuvan energian käyttöön tänä vuonna aurinkosähkön yhteishankinnan kautta. Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia järjestää kilpailutuksen, johon naantalilaiset pientalojen asukkaat saivat osallistua 19.3.2021 mennessä. Kilpailutukseen saatiin mukaan noin 20 pientaloa.

Kilpailutus tehdään kevään aikana ja asenneukset toteutetaan ennakkoarvion mukaan elokuun loppuun mennessä.

Tutustu Naantalin kaupungin ympäristöohjelman vuoden 2020 toteutumisen yhteenvetoon (pdf).

lateral-image-left

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
9.4.2021 15:16

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö
Energiahuolto