Naantalilaiset nuoret tekivät yhteisötaideprojektissa biisin: Maksuhäiriömerkinnän Sulle tärkeää julkaistaan 21.6.

Uutiset
Yhteisöllisen taideprojektin tavoitteena oli innostaa ja rohkaista nuoria oman musiikin tekemiseen.
Vaisrockin lavalla Maksuhäiriömerkintä-bändi esiintymässä, etualalla yleisöä. Onnellinen aurinko -elementti.

Naantalilaisten nuorten Maksuhäiriömerkintä-bändin kappale Sulle tärkeää julkaistaan juhannusaattona 21.6. musiikin suoratoistopalveluissa. Kappaleen säveltäminen, sanoittaminen ja julkaisun tekeminen oli osa laulaja-lauluntekijä, musiikinopettaja Anne Palolan vetämää yhteisöllistä taideprojektia.

Projektissa oli mukana loppuun asti kahdeksan 13–18-vuotiasta nuorta Maijamäen yläkoulusta ja Naantalin lukiosta. Kaikilla mukana olleilla nuorilla oli jo aiempaa musiikkitaustaa ja kosketusta säveltämiseen ja sanoittamiseen. Heistä muodostui Maksuhäiriömerkintä-nimen saanut bändi, joka koostui laulajasta, pianistista, kolmesta kitaristista, basistista, rumpalista ja viulistista.

Palola kertoo, että heti projektin aluksi lähdettiin yhdessä nuorten kanssa miettimään, millaista musiikkia yhdessä halutaan tehdä ja nuoret jaettiin kiinnostuksensa mukaan säveltäjiin ja sanoittajiin.

– Nuoret eivät ennestään tunteneet toisiaan, mutta musiikki yhdistää iästä riippumatta ja bändi hitsautui projektin aikana hyvin yhteen. Nuoret oppivat myös tekemään kompromisseja, joustamaan sekä perustelemaan ja puolustamaan omia kantojaan, mikä kuuluu myös bändinä toimimiseen. Tärkeimpänä oli, että jokainen on saanut tuoda jotain yhteiseen kappaleeseen, Palola kertoo.

Rohkeutta ja oppia musiikintekemiseen

7. luokkalainen Oliver Viljainen soitti Maksuhäiriömerkinnässä kitaraa ja oli mukana säveltämässä kappaletta. 3-vuotiaana ensimmäisen kitaransa saanut Viljainen on opetellut alun perin itse soittamaan YouTube-videoiden kautta ja kartuttanut sittemmin oppia myös Naantalin musiikkiopistossa. Ennen projektia hän oli jo säveltänyt paljon omia kappaleita.

– Pieniä riffeja yhdistelemällä olen tehnyt biisejä, ennemmin metallia, joten tässä projektissa tehty biisi eroaa niistä genreltään aika paljon. Sulle tärkeää on aika kesäinen biisi, keskityin itse biisinteossa kitaraan, Viljainen kertoo.

Pop-rock-kappaleen äänityksestä, editoinnista ja miksaamisesta vastasi Naantalin nuorisotyöntekijä Lauri Seppälä. Maksuhäiriömerkintä esitti Sulle tärkeää -kappaleen yleisölle ensi kertaa toukokuussa Vaisrockissa Raisiossa sekä kuunvaihteessa Maijamäen koulun kevätjuhlassa.

Maksuhäiriömerkinnän kahdeksanhenkinen bändi lavalla Vaisrockissa, lavan edessä joukko nuoria kuuntelemassa.
Maksuhäiriömerkintä esiintyi toukokuussa raisiolaisen Vaisaaren koulun järjestämässä Vaisrockissa. Kuvat: Heidi Häyry

Palola kertoo, että projektin tavoitteena oli innostaa ja rohkaista nuoria oman musiikin tekemiseen sekä heittäytymään ja käyttämään omaa luovuuttaan. Ammattilaisen ohjauksen lisäksi projekti tarjosi mahdollisuuksia vertaisoppimiseen: Oliver Viljainen kertoo, että uutta pääsi oppimaan, erityisesti bändin toiselta kitaristilta.

– Nuoret olivat todella lahjakkaita, innokkaita ja motivoituneita, ja projektia on ollut antoisaa vetää. Toivottavasti tämä on nuorille biisintekijöinä vasta alku ja ponnahduslauta jatkaa, Palola sanoo.

Myös Naantalin kouluista musiikkiprojektista on tullut kiittävää palautetta, ja sille on nähty Naantalissa tarvetta. Myös Viljaiselta projekti saa hyvää palautetta – vastaavaan hän voisi lähteä myös uudestaan.

Jos oman kappaleen julkaisu kiinnostaa, Naantalin nuorisopalvelut tarjoavat alle 29-vuotiaille nuorille maksutta musiikin äänitys-, miksaus- ja masterointipalveluita. Mahdollisuuksista voit tiedustella Lauri Seppälältä (p. 044 733 4601 (myös WhatsApp) tai lauri.seppala@naantali.fi), joka on myös studiolla apuna. Nuorten oma studio on valmistumassa Maijamäen koululle syksyllä, mutta sitä ennen on mahdollista päästä Seppälän omaan studioon Raisioon. Seppälä antaa myös opastusta, miten voit rakentaa oman kotistudiosi ja aloittaa tuottamaan musiikkia itse.

Oliver Viljainen ja Anne Palola seisovat aitaa vasten Maijamäen koulun edessä.
Syksyllä 8. luokan aloittava Oliver Viljainen, 14, säveltää ja soittaa kitaraa. Anne Palola on laulaja-lauluntekijä, joka tekee tällä hetkellä musiikkia omalla artistinimellä Avalova. Hän toimii musiikinopettajana Topeliuksen koulussa Turussa, ja on aiemmin ollut opettajana myös Maijamäen koulussa.

Kymmenen yhteisöllistä taideprojektia

Naantalissa on toteutettu kevätlukukauden 2024 aikana kymmenen erilaista ammattitaiteilijoiden vetämää taideprojektia päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotilassa. Musiikin lisäksi projektit ovat keskittyneet kuvataiteeseen, sirkukseen, graffititaiteeseen ja teatteriin. Projektien tarkoituksena on rikastuttaa lasten ja nuorten arkipäiviä taide- ja kulttuurielämyksillä.

– Tällaiset panostukset lasten ja nuorten toimintaan ovat todella kaivattuja ja toivottuja, ja sillä on tutkitusti lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä edistäviä vaikutuksia, Palola toteaa.

Projektitaiteilijoiden vetämiä taideprojekteja on toteutettu Naantalissa myös vuosina 2022 ja 2023. Projektitaiteilijoiden työskentely on rahoitettu Naantalin kaupungin saamasta perinnöstä, joka on osoitettu lasten ja nuorten kulttuurin kehittämiseen.

Maksuhäiriömerkintä – Sulle tärkeää kuunneltavissa kaikissa musiikin suoratoistopalveluissa 21.6.2024 alkaen. Bändiä voit seurata Instagramissa @maksu_hairiomerkinta.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
18.6.2024 11:43

Asiasanat

Nuoret
Kulttuuri ja vapaa-aika
Kasvatus ja koulutus
Vapaa sivistystyö ja taidekasvatus