Naantalissa tarjolla viljelylaatikoita ja -palstoja kaupunkiviljelyyn

Uutiset
Naantalin kaupunki tarjoaa asukkaille mahdollisuuksia kaupunkiviljelyyn monivuotisilla ja yksivuotisilla palstoilla. Lisäksi naantalilaisilla on mahdollisuus hakea laatikkoviljelmää kaupungin osoittamalle maalle.
Viljelylaatikoita palstan reunassa. Onnellinen aurinko -elementti.

Yksivuotiset palstat sijaitsevat Honkakaarella Soinistentien tuntumassa, monivuotisia palstoja on Honkakaaren lisäksi Rantaluikkiontiellä. Tänä vuonna viljelylaatikoita on ensi kertaa vuokrattavissa myös Lounatuulesta, jossa järjestettiin kesällä 2022 Naantalin asuntomessut.

Palsta- ja laatikkoviljely on mukava harrastus, ja oiva keino edistää lajien kirjoa kaupungeissa. Naantalin apulaiskaupunginpuutarhuri Satu Lainio kertoo, että monivuotiset palstat ovat olleet suosittuja, mutta yksivuotisia palstoja ja erityisesti viljelylaatikoita on hyvin vapaana uusille viljelijöille.

Viljelylaatikot ovat helppo tapa harrastaa ja kokeilla pienimuotoista viljelyä. Kaupunki huolehtii viljelylaatikot paikan päälle ja täyttää valmiiksi laadukkaalla kasvimullalla.

– Viljelylaatikko voidaan sijoittaa kaupungin maille sopivaan paikkaan. Laatikoita on suunniteltu Honkakaaren viljelypalstalle ja asuntomessualueen leikkipaikan yhteyteen, jolloin vesipiste on lähellä ja laatikoiden tuominen ja hakeminen onnistuu kaupungin puolesta kätevästi, Lainio sanoo.

Viljelylaatikoissa ja -palstoilla voi kasvattaa itse puhdasta ja ekologista lähiruokaa. Kemiallisten aineiden käyttö tuholaisten ja rikkakasvien torjunnassa onkin kielletty. Luomuviljelyyn soveltuvia torjunta-aineita voi käyttää.

Viljelylaatikon vuokra on kasvukaudelta 30 euroa, ja laatikko tulee varata ja maksaa kaupungintalon asiointipisteeseen huhtikuun loppuun mennessä. Viljelylaatikoita on rajallinen määrä ja tänä vuonna sijoitettavissa kahteen ennalta päätettyyn paikkaan.

Yksivuotiset ja monivuotiset viljelypalstat ovat viime vuoden viljelijöiden varattavissa huhtikuun loppuun mennessä. Toukokuussa myös uudet viljelijät voivat hakea vapaita palstoja.

Palstaviljelijöille suunnattuihin tarkempiin ohjeisiin voi tutustua kaupungin sivuilla. Lainio muistuttaa, että palstoilla on naapurit samalla tavalla kuin tonteilla. Toiset viljelijät onkin kohteliasta ottaa huomioon. Kulkuväylät tulee pitää avoimina eikä palstalle kannata tuoda turhaa, viljelyyn kuulumatonta tavaraa.

lateral-image-right

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
24.3.2023 14:58

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Asuminen
Ympäristö
Luonnonvarat, eläimet ja kasvit