Vanhankaupungin rantaan saatiin uutta valaistusta: "iloa ja yllätyksiä kulkijoille pimeän tullessa"

Uutiset
Valo heijastaa aaltoilevat säteet maahan pimeässä Vanhankaupungin rannassa. Taustalla näkyy Naantalin rantaravintolat ja kirkko.Viikon aurinkoinen uutinen.

Naantalin Vanhankaupungin rantaan on saatu uutta valaistusta alkuviikosta. Uudet valoelementit on asennettu Vanhankaupungin rantalaitureille sekä Mannerheiminkadun ja Nunnakadun päähän, joissa voi ihastella kahta tarinallista kuviovaloa.

Rantalaiturille saatiin uusi kaidevalaistus, led-spottivalaisimet, jotka valaisevat kulkupinnan keilamaisilla valoalueilla kaiteen alta. Mannerheiminkadun päässä maahan heijastuva valokuvio kuvaa Naantalin auringon säteitä, ja Nunnakadun päädyssä kuviot ovat saaneet aiheensa purjelaivojen mastoista ja köysistöstä.

Uudistuksen tarkoituksena on kehittää rannan valaistusta ja tarjota viihtyvyyttä paikallisille asukkaille ja vierailijoille.

– Valaistuksen myötä Vanhankaupungin rantaan halutaan tuoda uutta mielenkiintoa pimeän aikaan. Rantalaituri on koettu pimeänä, ja siksi sen valaistusta haluttiin kehittää. Kuviovaloilla haluttiin tuoda iloa ja yllätyksiä kulkijoille pimeän tullessa, kertoo Naantalin kaupungin suunnitteluinsinööri Heli Ojanen.

Kaiteiden alta tulevat valot osoittavat alas päin rannan laitureilla.
Rantalaitureiden valaistus ulottuu ravintola Amandikselta Nunnakadun päähän saakka. Merisalin kohdalta valot vielä puuttuvat, ja ne asennetaan myöhemmin.

Uutta valaistusta on suunniteltu Vanhankaupungin rannan historiaa ja kulttuuriympäristöä kunnioittaen. Ojanen kertoo, että tärkeitä periaatteita suunnittelussa ovat olleet muun muassa tunnelmallisuus ja valosaasteen minimointi. Rantalaiturin ledivalot on integroitu osaksi kaiteita, jotta alueella on voitu säästää tilaa ja vähentää visuaalisten elementtien määrää.

Kuviovalojen teemat juontavat juurensa Naantalin historiaan. Mannerheiminkadun päässä oleva kuviovalo kuvastaa Naantalin aurinkoa, mutta kaupunginarkkitehti Oscu Uurasmaa kertoo, että kuvio tällä paikalla tuo myös toistuman vanhasta. Aikoinaan samoilla paikkeilla Mannerheiminkadun päässä oli asfalttiin maalattu aurinkokuvio, jonka Uurasmaa muistaa Unikeonkestien piirustuskilpailupaikkana.

Nunnakadun päässä oleva, purjelaivan köysistöä kuvaava valo taas on paikalla, josta purjehtijat entisaikoina rantautuivat, Uurasmaa kertoo. Purjelaivat eivät tulleet rantaan saakka, vaan laivat ankkuroitiin lahdelle ja purjehtijat rantautuivat pienemmillä veneillä luostarikaupunkiin.

– Valo sopii hyvin paikalle nykyisen vieressä olevan vierasvenesataman ja alueen satamahistorian puolesta, Uurasmaa toteaa.

Purjeveneiden mastoja ja köysistöä heijastuu asfaltille, taustalla rannan ravintola ja valaistua laituria.
Nunnakadun pään kuviossa erottuvat purjelaivojen mastot, köydet ja purjeet.

Valaistusta uudistetaan pala palalta

Nyt toteutetut valaistukset ovat osa Vanhankaupungin rannan valaistuksen yleissuunnitelmaa, jonka tarkoituksena on antaa suuntaviivoja alueen valaistuksen uusimiseen. Tavoitteena on lopulta luoda alueelle yhtenäinen ja ehjä pimeänajan ilme.

Valaistuksen uudistaminen Vanhassakaupungissa jatkuu muiden hankkeiden yhteydessä. Esimerkiksi rantalaiturien kaidevalaistus yhtenäistetään ravintola Merisalin kohdalta laiturin leventämisen yhteydessä näillä näkymin ensi vuonna.

Kuviovalaistuksia on tarkoitus tulla lisää. Seuraavat sijoittuvat Kaivohuoneen ja Tuulensuojan väliin ja Rakkaudenpolulle. Suunnitelman mukaan Vanhankaupungin rantaan voisi jossain vaiheessa muodostua yhdeksän valon eri teemoja esittelevä kuviovalopolku, joka ulottuu Kailon saaren sillalta Rakkaudenpolulle saakka.

Ojanen kerto, että kuviovalopolun valoja on mahdollista tulevaisuudessa myös ideoida uudestaan ja vaihtaa, millainen kuvio valosta muodostuu. Esimerkiksi muutaman vuoden päästä valaistu Naantalin aurinko voisi saada taas uuden muodon.

Vanhankaupungin rannan yleissuunnitelma toimii suuntaviivoina myöhemmin laadittaville toteuttamissuunnitelmille, joissa aikataulu ja toteutettavat elementit tarkentuvat. Ojanen korostaa, että valaistuksen toteutuminen riippuu alueen muiden hankkeiden toteutumisesta. Rannan valaistusta on tarkoitus uusia pala palalta vuosien kuluessa.

Vanhankaupungin rannan yleissuunnitelma valmistui alkuvuodesta. Yleissuunnitelman pohjaksi järjestettiin ideakilpailu sekä avoin työpaja syksyllä 2019, johon osallistui niin alueen asukkaita kuin yrittäjiäkin. Tutustu tarkemmin Vanhankaupungin rannan valaistuksen yleissuunnitelmaan.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Jutun pääkuvassa aurinkoteemainen valo Mannerheiminkadun päässä.

Päivitetty viimeksi
30.10.2020 12:18

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Matkailu