Varhaisperunapäivää juhlitaan 15.6. – uudessa ilmeessä perunapariskunta kunnioituksena viljelijöille

Uutiset
Varhaisperuna aloittaa Suomessa kesäkauden. Silloin saadaan pöytiin tuore, höyryävä uutuus, jota on odotettu pitkä talvi, takatalvet ja koko vaihteleva kevät. Varhaisperunapäivää vietetään kesäkuun 15. päivä.
Yrittäjä Anna Hormio pitelee varhaisperunapäivän uuden ilmeen mukaisia keittiöpyyhkeitä.

Varhaisperuna on tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria, ja siihen liittyy paljon perinteitä ja rituaaleja. Perunan nosto, laatu, tuottaja, ostoprosessi, perunoiden pesu, keittäminen ja syöminen ovat asioita, joista voidaan keskustella, kiistellä ja jakaa neuvoja kilpaa.

Oleellista on, että varhaisperunat ovat kaikkien huulilla ja lopulta suussa ja vatsassa kesän alkupäivinä. Peruna on yhdistävä tekijä, se on alkukesän pöydässä suomalaisten leipä, jota murretaan yhdessä.

Ensimmäiset avomaan varhaisperunat ovat lähes kaikki Varsinais-Suomen alueella viljeltyjä. Touko-kesäkuussa perunat matkaavat lautaselle Merimaskusta ja Rymättylästä sekä Houtskarista, Kemiöstä, Laitilasta, Nauvosta ja Sauvosta.

Varsinais-Suomessa tuotetaan noin 75 prosenttia katteenalaisesta varhaisperunasta, jota viljellään yhteensä noin 650 hehtaarin alalla.

Vuoden 2025 ensimmäiset avomaan varhaisperunat nostettiin Rymättylässä poikkeuksellisen aikaisin – jo 14. toukokuuta. Kasvutunneleista satoa on korjattu jo toukokuun alusta alkaen.

– Lämpimän alkukevään jälkeen kasvukausi on ollut kolea, mutta kuitenkin varhaisperunalle suotuisa. Ensi tuntumalta laatu vaikuttaa hyvältä ja vähitellen alkukesän herkkua on enemmän tarjolla, kertoo MTK-Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Harri Liven.

Varhaisperunapäivää juhlitaan kesäkuun puolivälissä

Kansallista varhaisperunapäivää vietetään sunnuntaina 15.6. nyt kolmatta kertaa, ja perunaa juhlistetaan silloin koko viikonlopun ajan.

Varhaisperunaa voi juhlistaa perheen, ystävien tai vaikka uusien tuttavuuksien kanssa, sillä peruna yhdistää ja kokoaa ihmiset yhteisen pöydän äärelle.

Naantalissa ja muualla Turun seudulla otetaan varaslähtö varhaisperunan juhlintaan jo lauantaina. Röölän kylän odotetuin kesätapahtuma Silli ja uussi peruni järjestetään lauantaina 14.6. klo 10–16 Röölän kulttuurisatamassa. Kurkkaa lisätietoa Silli ja uussi peruni -tapahtumasta tapahtumakalenterista.

Varhaisperunapäivää juhlistetaan myös Turussa Neitsytperunafestivaaleilla 13.–14.6., Turun kauppatorilla 14.6. sekä Nauvossa perinteisessä De Vita Päron -perunafestivaaleilla 14.6.

Varhaisperunapäivä on saanut uuden ilmeen

Varhaisperunapäivä on saanut tänä vuonna uuden ilmeen, kun turkulainen Kui Design tarttui aiheeseen yrittäjä Anna Hormion johdolla.

– Varhaisperunapäivän logon suunnittelu oli oikein mieluisa ja hyväntuulinen tehtävä, jonka otin ilolla vastaan. Peruna kuuluu muutenkin ruokapöytäni ykköstuotteisiin läpi vuoden. Siksi halusin tehdä varhaisperunapäivän kuvituksesta hyväntuulisen, osoittaen siinä aidon ihastukseni perunaa kohtaan. Varhaisperuna-kuvituksen päätähtenä on perunapariskunta, jotka pellon laidalta ihastelevat toisiaan ja varhaista alkukesän aurinkoa, Hormio sanoo.

Hän lisää, että perunapariskunta kuvastaa toisaalta myös kovaa ja arvostettavaa työtä tekeviä maanviljelijöitä, jotka tuovat suomalaisille kotimaista satoa pöytään.

Jutun pääkuvassa Kui Designin yrittäjä Anna Hormio Varhaisperunapäivän uudella ilmeellä suunniteltujen keittiöpyyhkeiden kanssa.

15.6. vietettävä Varhaisperunapäivä on ideoitu MTK:n, Turun kaupungin, Visit Naantalin, Visit Paraisten, Yrityssalon ja Turku Centerin yhteistyönä. Päivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja innostaa suomalaiset nauttimaan varhaisperunaa. Varhaisperunapäivää voidaan viettää muun muassa kaupoissa, toreilla ja ravintoloissa.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee säännöllisesti aurinkoisia uutisia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan aurinkologosta.

Päivitetty viimeksi
5.6.2025 10:01

Asiasanat

Matkailijat
Kulttuuri ja vapaa-aika
Viestintä