”Tuntuu kyllä onnenpotkulta” - kolme perhettä kertoo, miten unelmien koti löytyi Naantalista

Iso ikkunainen, valkoinen talo metsän rinteessä.

Pysyvän kodin löytäminen vaatii usein pitkää etsintää ja harkintaa, mutta kun sopiva osuu kohdalle, ei tilaisuutta voi jättää käyttämättä. Varsinais-Suomen aurinkoisin kunta Naantali tarjoaa asukkailleen yhdistelmän pikkukaupungin tunnelmaa ja saariston kauneutta sekä eri hintaisia asumisvaihtoehtoja.

Kolme perhettä kertoo, millä perusteella he päätyivät valitsemaan Naantalin pysyväksi asuinpaikakseen.

Helppous ja saaristo saivat ihastumaan Naantaliin: “kaupunki sopii elämäntilanteeseemme loistavasti!”

Seitsemän vuotta sitten Sari ja JJ de Nierin perhe etsi uutta kotia. He olivat muuttaneet Etelä-Afrikasta Suomeen kolme vuotta aikaisemmin, ja nyt päättäneet jäädä ja löytää perheelleen pysyvän kodin Turun seudulta.

– Tavoitteemme oli löytää koti 200 000 euron budjetilla. Tilanne oli niin hyvä, että kävimme puolen vuoden aikana katsomassa yhteensä sataa taloa, ja lopulta oma pesä löytyi Naantalin Merimaskusta, noin kahdeksan kilometrin päästä keskustasta, muistelee perheen äiti Sari de Nier.

Budjetin ja sijainnin lisäksi de Niereillä oli kodin suhteen muitakin vaatimuksia: perheen isän JJ:n pitopalveluyritykselle piti saada rakentaa kotitalon pihaan tuotantokeittiö, eikä äidin työmatka Turkuun voinut venyä liian pitkäksi.

– Kun löysimme kodin Merimaskusta, toiveemme täyttyivät. Lisäksi saimme vielä saariston, maaseudun rauhan ja sopivan kokoisen kaupungin palvelut, de Nier iloitsee.

Äiti, isä ja kaksi lasta seisovat metsän keskellä.
De Nierin perhe on viihtynyt Naantalissa jo seitsemän vuoden ajan. Kuva: Sari DeNier

De Nierien perheessä on erityislapsi, minkä vuoksi kaupungin tarjoamilla palveluilla on suuri merkitys arjen sujuvuuteen. Naantalissa palvelun taso yllätti, sillä aiemmin byrokratiatulvaan tottunut perhe sai nyt tarvitut palvelut vaivattomasti.

– Olimme aiemmin esimerkiksi joutuneet vaatimaan lähetteitä puhe- ja toimintaterapiaan, mutta Naantalissa lähetteiden tekemiseen tarjottiin automaattisesti apua päiväkodista. Siitä näkee, että Naantali on juuri sopivan kokoinen kaupunki, jolla on resursseja huomioida yksilöllisiä tarpeita. Meille se oli käänteentekevää, Sari de Nier kuvailee.

Seitsemän vuoden asumisen jälkeen de Nierin perhe on kotiutunut Naantaliin, ja jokainen perheenjäsen arvostaa kotikaupunkiaan omalla tavallaan.

– Me olemme kaikki saaneet Naantalista jotain. Amylla on turvallinen ja itsenäinen olo täällä, Lisa taas arvostaa kodin omaa tilaa. JJ:n mukaan kaupunki on rauhallinen ja toimiva, minkä lisäksi hän on saanut kaupungilta tukea yrittäjyyteen. Minä taas olen kauhean tyytyväinen harrastustoimintaan, ja erityisesti Merimaskun teatteriin.

Kaksi lasta moottoriveneessä merellä aurinkoisena päivänä.
Merellinen sijainti ja saariston läheisyys ovat Naantalin valttikortteja, joista nauttii koko perhe. Kuva: Sari DeNier

Unelmien tontti löytyi meren läheltä tulevalta asuntomessualueelta

Suvi ja Markus Haukioja ovat asuneet pitkään Turussa, mutta suuntasivat katseet Naantaliin, kun omakotitaloasuminen kävi ajankohtaiseksi.

– Naantalilla on Varsinais-Suomen kunnista todella vahva kuntaidentiteetti: se on viehättävä rantakaupunki, joka on riittävän pieni ollakseen sympaattinen, mutta samalla Turkuun on todella hyvät liikenneyhteydet. Se houkutteli meitä alusta lähtien, nelihenkisen perheen äiti Suvi Haukioja kuvailee.

Tontteja etsiessään Haukiojat päätyivät lopulta Luonnonmaan Lounatuuleen, joka on asuntomessualuetta. Kun vastaan tuli sopivalta vaikuttava tontti, oli valinta selvä.

– Tonttimme sijaitsee aivan asuntomessualueen päässä suojaisassa paikassa. Ikkunat asetellaan niin, että kodissa tulee olemaan paljon luonnonvaloa, ja Naantalin kuuluisa aurinko paistaa tontillemme lähes koko päivän.

– Asuntomessualue ei missään vaiheessa ollut itsetarkoitus, vaan kaupan päälle tullut asia. Tontit sillä alueella ovat hyvin uniikkeja tasamaatontteihin verrattuna.

Isä, äiti ja kaksi pientä lasta seisovat metsän keskellä.
Perheen uusi koti tulee sijaitsemaan luonnon ja meren ympäröimänä, mikä luo erinomaiset puitteet myös lasten leikkeihin.

Haukiojan perheeseen kuuluu kaksi alle kouluikäistä lasta, ja Lounatuulen houkuttelevuutta lisäsi lähialueelle valmistuva perhetalo, johon tulee koulu, päiväkoti ja muita lapsiperheiden palveluita.

– Se, että lapsille saataisiin turvallinen koulumatka ja koulu, missä ei tarvitse huolehtia sisäilmaongelmista, ovat meille tärkeitä asioita. Saamme myös rakennettua kodista lapsille turvallisen paikan kasvaa aivan luonnon keskellä.

Uutta kotia Haukiojat rakentavat oman perheensä tarpeiden mukaan heille pysyväksi kodiksi.

– Joskus mietin, että tuntuu kyllä onnenpotkulta ajatus, että alle kahden vuoden päästä me asumme paikassa, missä on kävelymatkan päässä ranta, venelaituri ja rantasauna. Lisäksi lapset voivat mennä kouluun ilman ison tien ylityksiä, eikä tarvitse huolehtia, onko koulumatka turvallinen. Tässä on aika monta elementtiä, jotka tekevät Naantalista huomattavan hyvän paikan asua.

Uusi koti rohkaisi ottamaan ison askeleen uralla ja aloittamaan unelmatyön

Muutto Naantalin Kultarantaan oli ollut pitkään Tiina ja Ville Luodon haaveissa. Pariskunta on pelannut golfia vuodesta 2008 lähtien Kultarannan Golf Clubissa, ja aktiivisen harrastuksen myötä alue on tullut vuosien aikana hyvin tutuksi.

– Asuimme vuosi sitten kesällä koko kesän Kultaranta Resortin Marinassa vuokralla. Se vei mennessään ja vakuutti, että kaupunki tarjoaa kaiken sen, mitä me haluamme päivittäisessä elämässä, Ville Luoto sanoo.

Isä ja äiti etualalla, tytär ja koira taustalla.
Naantaliin muuton jälkeen Luotojen perhe pystyi hankkimaan koiran. Kuvassa tytär Aada (vas.) Tico-chihuahuan kanssa, etualalla vanhemmat Tiina ja Ville. Kuva: Ville Luoto

Kesäasumisen jälkeen samalta alueelta vapautui talo myyntiin, ja vaikka perhe oli vasta kaksi vuotta aikaisemmin ostanut paritalon Kaarinasta, vuoden 2019 lokakuussa Luodot jo muuttivat pysyvästi Naantaliin.

Muutto muutti kirjaimellisesti perheen elämän, ja suurin vaikutus on ollut perheen isän Ville Luodon arjessa.

– Tämä kaikki sai minut vaihtamaan alaa, ja työskenneltyäni 26 vuotta autoalalla päätin lähteä opiskelemaan golfkentän hoitajaksi. Nyt olen kesän ollut Kultaranta resortissa kentänhoitajana ja täytyy sanoa, että se on ollut elämäni parhaita päätöksiä. Välillä tuntuu, että menen töihin öljyvärimaalaukseen, niin upeita maisemat välillä ovat, Ville Luoto kuvailee.

Naantalin tunnelma saa rutkasti kiitosta Luodoilta, ja entiseen mökkikuntaansa muuttanut perhe nauttii elämästään perinteisesti kesäkaupunkina tunnetussa Naantalissa.

– Vaikka Naantali tunnetaan erityisesti kesäisin, ei tämä talvellakaan ole hassumpi paikka, vakuuttaa Tiina Luoto.

Vanhempien lisäksi myös 16-vuotias Aada on viihtynyt uudessa kotikaupungissa.

– Kultarannan alue on todella kiva, ja täällä on Marinan laajat palvelut sekä hiekkarantaa ja golf-alue. Myös ulkoilupaikat ovat todella hyvät, ja perheen Taco-koiran kanssa käymmekin paljon ulkoilemassa. Kultarannassa on aika vahva kylätunnelma, sillä ihmiset tuntevat toisensa, Aada Luoto summaa.

– Aadan koulu on Turussa, ja hänelle on myös tiedossa tulevaisuudessa asunto siellä. Jonain päivänä jäämme siis tänne kaksin, mutta me kyllä jäämme, Tiina Luoto sanoo.

Mies ja poika

Tutustu Luonnonmaan tontteihin ja löydä paikka uudelle kodillesi!

Tontteja löytyy Kukolanvainion ja Yli-Kaivolan luonnonläheisiltä ja rauhallisilta alueilta noin kolmen kilometrin päässä keskustan palveluista.

lateral-image-left

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Iltalehdessä 14.10.2020.