Mihin sinä käyttäisit 60 000 euroa? Naantalin ensimmäisessä osallistavassa budjetissa kaupunkilaiset voivat äänestää 12 hankkeesta

Uutiset
Naantalin asukkaat pääsevät vaikuttamaan suoraan kaupungin rahankäyttöön ensimmäistä kertaa toteutettavassa osallistavan budjetoinnin kokeilussa. Äänestää voi suosikkejaan 12 hankkeesta 1.4.2024 mennessä.
Naantalin venesatamaa ja Vanhaakaupunkia yläilmoista, kaupunki jatkuu horisonttiin. Onnellinen aurinko -elementti.

Osallistavan budjetoinnin tulokset on nyt julkaistu – lue uutinen.

Naantalin kaupunki toteuttaa ensimmäistä kertaa osallistavan budjetoinnin kokeilun. Osallistavassa budjetoinnissa Naantalin asukkaat pääsevät äänestämään, mihin osa kaupungin budjetista käytetään. Nyt toteutettavassa kokeilussa kaupunkilaiset äänestävät 12 hankkeesta. Asukasbudjettiin on varattu 60 000 euroa.

Osallistavan budjetoinnin kautta Naantalin kaupunki haluaa lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä vuoropuhelua asukkaiden ja kaupungin välillä sekä vahvistaa demokratiaa.

– Lähdemme kokeilemaan osallistavaa budjetointia ensimmäistä kertaa kevennetysti niin, että asukkaat voivat äänestää kaupungin eri toimialojen ehdottamista sopivista hankkeista. Ideoita hankkeisiin on saatu mm. asukkailta ja valtuustoaloitteista. Mukana on 12 ideaa, joiden kautta voidaan kehittää Naantalia ja lisätä kaupunkilaisten hyvinvointia, kertoo Naantalin kaupungin talousjohtaja Heli Lähteenmäki.

Asukasbudjettiin sopivat hankkeet, jotka voidaan toteuttaa kertapanostuksella eivätkä ne vaadi jatkuvia tai merkittäviä ylläpitokustannuksia. Osallistavan budjetoinnin äänestyksen yhteydessä voi myös antaa jo ehdotuksensa kokonaan uudesta hankkeesta, jota toivoisi esimerkiksi äänestykseen ja toteutettavaksi ensi vuoden asukasbudjetissa.

Kaikki 12 vuotta täyttäneet, Naantalin vakituiset asukkaat voivat äänestää 12 ehdotuksesta enintään kolmea mieleistään otakantaa.fi-palvelun kautta. Äänestysaika alkaa tänään 18.3.2024 ja päättyy 1.4.2024.

Ehdotuksista toteutetaan eniten ääniä saaneet hankkeet, jotka mahtuvat 60 000 euron budjettiin. Valitut hankkeet on tarkoitus toteuttaa vielä vuoden 2024 aikana.

Anna äänesi osallistavassa budjetoinnissa otakantaa.fi-palvelussa.

Vuoden 2024 osallistavan budjetoinnin hankkeet

  1. Koirapuisto Merimaskuun
  2. Penkkejä Rantaraitille levähdyspaikoiksi
  3. Lappalaisten portaiden muuttaminen kuntoportaiksi
  4. Pyöränhuoltopiste Vanhaankaupunkiin
  5. Pyöränhuoltopiste Saariston Pienen rengastien varrelle
  6. Pyöräpysäköintiä Naantalin torille
  7. Pyöräkatos Aurinkotien ja Nuhjalantien läheisyyteen
  8. Kuviovalojen jatkaminen Vanhassakaupungissa: Vanhankaupungin rantaan valmistui v. 2020 kaksi tarinallista kuviovaloa, jotka kuvaavat aurinkoa sekä purjelaivan köysistöä. Hankkeessa toteutettaisiin uusi kuviovalokohde.
  9. Koripallopuu Kalevanniemen kampukselle (ks. havainnekuva alla)
  10. Maatrampoliini Kirkkopuistoon
  11. Rantaraitin opastaulujen kunnostaminen: Naantalin kylpylän ja Kuparivuoren välillä sekä Vanhassakaupungissa on sijainnut aikanaan opastauluja, joissa kerrottiin Naantalin historiasta, kuten vanhoista rakennuksista. Hankkeessa on tarkoitus kunnostaa ja tehdä osalle reitistä uudet taulut.
  12. Pop-up -kirjasto: Pop up -kirjasto on esim. sähköinen polkupyörä tai skootteri, jonka mukana kulkee minikirjasto. Se voi jalkautua esim. toreille, tapahtumiin, kouluihin ja vanhustyön pariin. Pop up -kirjastosta voit mm. lainata kirjoja tai hankkia kirjastokortin. Mukana vaihtuvaa aineistoa ja toimintaa.

Missing media item.
Havainnekuva koripallopuusta, jota ehdotetaan sijoitettavaksi Kalevanniemen kampukselle.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa. 

Päivitetty 28.3.2024 klo 11.10: Asiakkailta saatujen palautteiden myötä kaupunki on helpottanut osallistavan budjetoinnin äänestysmenettelyä ja äänestyksestä on poistettu rekisteröitymis- ja kirjautumisvaatimus.

Päivitetty viimeksi
26.4.2024 10:38

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Asuminen ja ympäristö
Osallistuminen ja päätöksenteko
Työ ja yrittäminen
Kasvatus ja koulutus