Naantalin jäähalleille ja Kristoffer-saliin hankittiin sydäniskurit

Uutiset
Naantalin kaupungin sivistyspalvelut on hankkinut uuden defibrillaattorin Kuparivuoren jäähalleille sekä Kalevanniemeen Kristoffer-salin aulatilaan. Sydäniskuri eli defibrillaattori on laite, jolla pyritään sydänpysähdystilanteessa palauttamaan sydän lyömään normaaliin tahtiin.
Aurinkoareenan rakennus, Onnellinen aurinko -elementti.

Jäähalleille sijoitettu defibrillaattori sijaitsee Aurinkoareenalla pukukoppikäytävän aulassa. Jäähallikauden päätyttyä toukokuun alussa defibrillaattori siirretään Kuparivuoren urheilukentän pukusuojaan, jossa sydäniskuri on saatavilla kesäkauden ajan.

Toinen uusi defibrillaattori sijaitsee Kalevanniemessä Kristoffer-salin aulatilassa, Birgitta-salissa, jonne laite hankittiin viime vuoden loppupuolella.

Hätätilanteessa sydäniskurin voi hakea kuka tahansa tilojen aukioloajan puitteissa. Laitteen paikka on merkitty kansainvälisellä, vihreällä sydäniskuritunnuksella.

– Kuparivuoren jäähallit ja urheilukenttä ulkokuntoilulaitteineen on kaikenikäisten asukkaiden aktiivisessa käytössä. Sydäniskurin avulla voimme vaivattomasti lisätä sydänturvallisuutta ja omalta osaltamme valmistautua mahdollisiin hätätilanteisiin. Toive defibrillaattorista on tullut meille myös kaupunkilaisilta, toteaa Naantalin kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Maija Puolakanaho.

– Kristoffer-sali ja Kalevanniemen tilat ovat niin ikään aktiivikäytössä, ja salissa järjestetään julkisia tilaisuuksia kaikenikäisille. Sen vuoksi on paikallaan, että lähellä on apuväline, jolla voidaan auttaa hätätilanteen sattuessa, kertoo Naantalin kaupungin kulttuuri- ja viestintäsuunnittelija Anu Anttila.

Aurinkoareenalla pukukoppien aulassa defibrillaattori seinällä laatikossaan, vieressä kansainvälinen sydäniskuri-tunnus.
Defibrillaattori eli sydäniskuri sijaitsee Aurinkoareenalla pukukoppikäytävän aulassa.

Sydänpysähdyksen sattuessa on tärkeää toimia nopeasti. Jokainen kulunut minuutti ennen hoidon aloittamista heikentää noin 10 prosentilla potilaan eloonjäämismahdollisuutta. Sydänpysähdystilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112, aloittaa elvytys ja ohjeistaa toista henkilöä hakemaan sydäniskuri paikalle. Sydäniskuri ohjeistaa käyttäjäänsä – käyttäminen on siis helppoa.

Puolakanaho kertoo, että defibrillaattorin käyttöön on suunniteltu myös opastusta. Naantalin jäähallien aktiivisimpia käyttäjiä on urheiluseura VG-62, joka järjestää seuran väelle sekä huoltajille koulutusta sydäniskurin käyttöön ensi syksyn aikana.

Kalevanniemen Birgitta-salissa on järjestetty opastusta siellä päivittäin toimivalle henkilöstölle, Anttila kertoo.

Aurinkoareenan ja Kristoffer-salin defibrillaattorit on rekisteröity Suomen Elvytysneuvoston, Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Sydänliiton hallinnoimaan defi.fi-rekisteriin. Defi.fi-sivuston kautta voi löytää helposti tiedon lähimmästä sydäniskurista. Rekisteristä tiedot päivittyvät automaattisesti myös 112-sovellukseen.

Tarkista, mistä löytyy lähin sydäniskuri: www.defi.fi

Lisätietoa sydäniskurista ja ohjeita käyttöön Sydänliiton sivuilta.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
10.3.2023 9:00

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Liikunta ja ulkoilu
Turvallisuus