Teersaloon saadaan muovi- ja kartonkipakkausten keräysastia kesäkuussa – kierrätysmahdollisuudet laajenevat heinäkuussa myös mantereella

Uutiset
Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) alueen kierrätysmahdollisuudet paranevat, kun muovi- ja kartonkipakkausten keräys alkaa lähes kaikilla mantereen LSJH-ekopisteillä 1. heinäkuuta. Velkuan Teersalon LSJH-ekopisteillä muovi- ja kartonkipakkauksia pääsee lajittelemaan jo kesäkuussa.
Kierrätysastioita vierekkäin.

Velkuan Teersalon LSJH-ekopisteelle lisätään muovi- ja kartonkipuristimet kesäkuussa. Teersaloon tulee tämän lisäksi sekajätepuristin aluekeräysasiakkaiden käyttöön. Puristin korvaa vanhat sekajätteen syväkeräyssäiliöt.

– Ekopisteiden pakkauskierrätysastiat niin mantereella kuin saaristossa ovat kaikkien vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden vapaassa käytössä. Teersalon sekajätepuristin sen sijaan on vain aluekeräysasiakkaiden käytössä. Asiakkailla aiemmin käytössä olevat avaimet sopivat uuteen sekajätteen puristimeen ja tästä tiedotetaan asiakkaita tekstiviestitse, kertoo LSJH:n aluepalvelusuunnittelija Kirsi Aittakari.

Saariston puristimien tyhjennysten yhteydessä puristin viedään pois keräyspisteeltä ja se saattaa olla pois pisteeltä yhdestä kahteen päivään.

– Jos puristin on tyhjennyksessä, jätteitä ei voi jättää pisteelle astioiden viereen. Siinä tapauksessa kannattaa tulla käymään parin päivän kuluttua uudestaan tai viedä jätteet seuraavalle lähimmälle pisteelle, Aittakari ohjeistaa.

Teersalon lisäksi myös Iniön vierasvenesatamaan ja Korppoon paloasemalle lisätään kesäkuussa muovi- ja kartonkikeräys.

Muovi- ja kartonkipakkausten keräysastiat suurimmalle osalle mantereen LSJH-ekopisteistä heinäkuussa

LSJH:n toimialueen kierrätysmahdollisuudet paranevat myös muualla, kun mantereen LSJH-ekopisteillä aletaan kerätä lasi- ja metallipakkausten sekä paperin lisäksi muovi- ja kartonkipakkauksia.

Kuluvan vuoden loppuun mennessä kaikilla mantereen LSJH-ekopisteillä kerätään yhtä pistettä lukuun ottamatta lasi-, metalli-, kartonki- ja muovipakkauksia sekä paperia.

Muovi- ja kartonkipakkausten keräys alkaa lähes kaikilla mantereen LSJH-ekopisteellä 1. heinäkuuta. Muutamalle ekopisteelle muovi- ja kartonginkeräysastiat saadaan myöhemmin, viimeistään syksyllä. LSJH-ekopisteitä on mantereella yhteensä 91 kappaletta ja pisteille tulee kaikkiaan 300 uutta pakkausjäteastiaa.

Keräysastioita toimitetaan ekopisteille kesäkuun puolivälistä lähtien. Astioita voi alkaa käyttää heti, kun ne löytyvät pisteiltä.

– Kannattaa kuitenkin huomioida, että tyhjennykset alkavat porrastetusti vasta heinäkuun alussa, ja ensimmäisellä viikolla ei ihan joka astiaa ehditä tyhjentämään. Jos astiat ovat jo kesäkuun puolella täynnä, astioiden viereen ei pidä jättää pakkausjätteitä, vaan ne täytyy viedä seuraavalle lähimmälle ekopisteelle tai lajitella sekajätteeseen, Aittakari muistuttaa.

Astioiden täyttymisestä voi ilmoittaa QR-koodin avulla

Mantereen ekopisteiden muovi- ja kartonginkeräysastiat saavat kesän aikana kylkeensä QR-koodin, jonka kautta käyttäjien on mahdollista ilmoittaa paitsi täydestä astiasta, myös ekopisteen mahdollisista puutteista tai korjaustarpeista.

– Haluamme tehdä kierrättämisestä asukkaille mahdollisimman helppoa ja motivoivaa, Aittakari sanoo.

LSJH:n tavoitteena on myös ekopisteiden ilmeen kohentaminen. Tarkoituksena on kunnostaa vuoden 2024 aikana 20–30 pistettä. Työ jatkuu siten, että jatkossa kunnostetaan vuosittain 10–15 pistettä. Kunnostettaville pisteille tulee muun muassa pieniä niittyalueita.

– LSJH-ekopisteillä aloitetaan myös säännölliset hoitokierrokset, jotka sisältävät pisteiden siistimisen lisäksi esimerkiksi keräyspisteillä olevien niittyjen hoitoa, oksien ja pusikoiden raivausta sekä vieraslajien torjuntaa, Aittakari kertoo.

LSJH täydentää toimialueensa ekopisteverkostoa niillä alueilla, missä Rinki-ekopisteitä ei ole. Tällä hetkellä kaikista toimialueen ekopisteistä 55 prosenttia kuuluu Ringille ja 45 prosenttia LSJH:lle.

LSJH:n prosenttiosuus kasvaa kuluvana vuonna, kun yhteensä 17 Rinki-ekopisteestä tulee heinä–lokakuussa LSJH-ekopisteitä.

Voit etsiä kotitalouksien jätteille tarkoitettujen, alueellisten keräyspisteiden ja kiertävien keräysten tietoja kierratys.info-sivuilta.

Päivitetty viimeksi
10.6.2024 15:53

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Jätehuolto