Lux Gratiae 2022 tuo valoa syksyyn

Naantalin kirkko ja venesatama iltavalossa

Lux Gratiae -tapahtuma valaisee jälleen lokakuun viimeisen viikonlopun 28.-30.10. Naantalissa. Perinteiseen tapaan taide luo valoaan myös saaristoon, Rymättylään.

Ihana ja yllättäväkin musiikillinen ohjelma tuo lavalle erilaisia instrumentteja upeiden taiteilijoiden soittamana ja tulkitsemana. Musiikillinen teema maalaa välähdyksiä luonnon ihmeellisestä maailmasta. Lauantain monologiooppera heittää kuulijan aikamatkalle 1600-luvulle. Lisäksi on luvassa valon ihmeitä, kuvataidetta ja runoutta eri tapahtumapaikoissa. Jälleen voi oman pyhiinvaelluksen tehdä Pyhän Jaakobin reittiä pitkin Naantalin kirkolta Rymättylän kirkolle. 

Ohjelma 

Perjantai 28.10. klo 18 Luonnollista musiikkia!

Kristoffer-sali, Opintie 2. Konserttisarjan avaa ihastuttava Luonnollista musiikkia!-konsertti. Kansanmusiikin tohtori, kanteletaiteilija Arja Kastisen musiikki pohjautuu improvisaatioon, jossa käytetään 1800-luvun viritysjärjestelmää ja asteikkoja sekä vanhoja ja uusia soittotekniikoita. Musiikin estetiikka heijastelee runolaulukulttuurin musiikin filosofiaa, jossa muusikko ei varsinaisesti esitä kappaleita, vaan musiikki on jatkumo, elämän osa, joka muuntuu hetki hetkeltä.

Säveltäjän, muusikon ja musiikkialan opettajan Ilari Hongiston musiikki löytää usein inspiraationsa luonnosta ja luonnon äänistä. Videot, kuulijoita ympäröivät kaiutinjärjestelmät ja muusikoiden poikkeuksellinen sijoittelu ovat keskeisiä elementtejä Hongiston tekemisessä, jota voisi luonnehtia elektroakustiseksi musiikiksi. Silti Hongiston teokset ovat maanläheisiä ja helppoja lähestyä. 

Arja Kastinen, kanteleimprovisaatiot
Ilari Hongisto, sävellykset
Salla Hongisto, videot

Liput: 15 € / 10 € (aik. / opiskelijat ja alle 18-vuotiaat). Liput Luonnollista musiikkia! -konserttiin lippu.fi:stä. 

Pitkähiuksinen nainen soittaa kanteletta, kuvan päällä lehtiä.
Arja Kastinen, kuva Paul Brück

Perjantai 28.10. klo 19 Puistokonsertti "Valoa luostarin puutarhassa" 

Naantalin Kirkkopuiston paviljongilla kevyemmän iskelmämusiikin tahteja esittävät Jarkko Salmi ja Jari Koivisto. Duon säveliin taianomaisen tunnelman tuo puistoon syttyvä valotaide. Vapaa pääsy.

Jarkko Salmi, kosketinsoittimet ja laulu
Jari Koivisto, saksofoni ja laulu

Perjantai 28.10. klo 19 – sunnuntai 30.10. Valotaideteos Kirkkopuistossa

Mitä olisi Lux Gratiae ilman valon tuomaa tunnelmaa? Valotaideteos syttyy Kirkkopuistoon synkronissa musiikin kanssa klo 19  ja on ihailtavissa koko Lux-tapahtumaviikonlopun sunnuntaihin 30.10. saakka. Valotaideteoksen suunnittelu Flowers of Life. Vapaa pääsy.

Flowers of Life on suomalainen, UV-valotaiteeseen erikoistunut taideryhmä, jonka kolmiulotteiset visuaaliset elementit ovat ihastuttaneet yleisöä useissa audiovisuaalisissa tapahtumissa. Vuonna 2005 perustettu ryhmä on vieraillut 24 maassa, muun muassa Meksikossa FILUX-valofestivaalilla 2018 / 2019, Etelä-Afrikassa, Australiassa.
Suomessa tunnetuimpia taideinstallaatioita ovat SLUSH Helsinki 2016, Linnanmäen Valokarnevaalit 2013 / 2016, LUX Helsinki 2017, Korkeasaaren Kissojen yöt 2018–2021 sekä Valon kaupunki Jyväskylässä 2017– 2019. 

Flowers of Life:n pääsuunnittelija Veikko Lappalaisella on 20 vuoden kokemus monista eri taiteen luomisen tekniikoista. Taideryhmä on kehitellyt valotaidettaan jo 17 vuoden ajan, alkaen kangasmaalauksista monimutkaisiin teoksiin. Jyväskylässä toteutettiin 2022 ensi kertaa maailmassa PRISMATIC- teos, joka perustuu auringon valoon ja sen erilaisiin heijastuksiin teoksista. Taiteemme perustuu fluerisoivilla akryyleilla mustalle huntutyllille maalattuihin kuvioihin. Kun teoksen kankaat ripustetaan ja valaistaan pimeässä tehokkailla uv-valoilla, vain maalatut osat näkyvät ja syntyy illuusio ilmassa leijumisesta.

Perhosen muotoinen valotaideteos hohtaa pimeässä.
Yksityiskohta teoksesta, Flowers of Life, kuva Andreas Biedermann.

Perjantai 28.10. klo 20 Perko & Perkola

Naantalin Kylpylän Ballroom, Matkailijatie 2. Jukka Perkon ja Mikko Perkolan duo lumoaa saksofonin, laulun ja viola da gamban sävelin ja musiikkikuvin 1600-luvun luuttulauluista Toivo Kärkeen. Saksofonisti Jukka Perkon ja gambisti-laulaja Mikko Perkolan musisoinnissa eri aikakaudet liimataan toisiinsa jazz-standardeilla ja duon omilla sävellyksillä.

Jukka Perko ja Mikko Perkola edustavat kumpikin omien alojensa suomalaista ja kansainvälistä kärkeä. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen Jukka Perko on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista. Mikko Perkola on konsertoinut ja levyttänyt kamarimuusikkona eri puolilla maailmaa, mm. Bachin ja Couperinin gambasarjoja ylistävin arvioin.

Konsertti kestää n. 70 min, ei väliaikaa.

Jukka Perko, saksofoni
Mikko Perkola, viola da gamba

Liput 38 € / 19 € (opiskelijat ja alle 18-vuotiaat). Liput Perko & Perkola -konserttiin lippu.fi:stä. 

Jukka Perko ja Mikko Perkola
Mikko Perkola ja Jukka Perko

25.10. - 6.11. Naantalin Kulttuuritaloyhdistyksen Taideryhmän näyttely – Puun takaa

Taidehuone, Mannerheiminkatu 5. Näyttely on avoinna ti-su klo 12-17.  

Näyttelyssä tutkitaan mitä kaikkea puusta irtoaa kuvataiteen ja tekstin keinoin. Näyttely on paikallisten taideharrastajien yhteisnäyttely. Teosten takana on yhteensä 22 tekijää kuvataideryhmästä ja Sulkakynät-kirjoittajaryhmästä. Perjantaina 28.10. klo 17.30 näyttelyn yhteydessä kulttuuriantropologi Inkeri Aula kertoo puihin liittyvästä kansanperinteestä, historiasta ja nykypäivästä sarjakuvateoksen "Metsänpeitto - taikoja ja tarinoita" pohjalta. Vapaa pääsy. 

Lauantai 29.10. klo 10 Jaakobin kävely

Perinteinen Jaakobin kävely starttaa lauantaina 29.10. klo 10 Naantalin kirkolta matkalle kohti Rymättylän kirkkoa. Matkaa kertyy noin 25 km. Reitti polveilee syrjässä valtaväylältä, jolloin kulkija voi ihailla syksyistä maalaisluontoa. Perillä Rymättylässä on seurakunta järjestänyt kahvitusta. Kävelijöille on tarjolla paluukuljetus n. klo 16.30. Ilmoittautumiset 24.10. mennessä etukäteen: armonlaaksonvaeltajat@gmail.com Osallistumismaksu 10 €. 

Lauantai 29.10. klo 14 Runoryhmä Sulkakynät

Naantalilainen runoja kirjoittava ryhmä Sulkakynät esiintyy Naantalin taidehuoneella, Mannerheiminkatu 5. Vapaa pääsy.

Lauantai 29.10. klo 19 Dominus Krabbe -monologiooppera

Naantalin kirkko. Pappi Krabbe oli todellinen henkilö 1600-luvulta, joka joi virkansa ja päätyi loiseksi toisten nurkkiin. Krabbe herää eloon Pekka Jalkasen säveltämässä monologioopperassa, jonka pääroolissa laulaa ainutlaatuinen kontratenorimme Teppo Lampela. Hänen ainutlaatuinen baritonista kontratenorin korkeuksiin ulottuva rekisterinsä muuntuu seitsemäksi eri henkilöksi. Upeaa laulua tukee decacorde, kymmenkielinen kitara, jota soittaa soittimeen erikoistunut Mari Mäntylä. Oopperan libretto perustuu P. Mustapään runoihin ja teoksen on ohjannut lukuisia näytelmäsovituksia ja TV- ja radio-ohjauksia tehnyt Kimmo Kahra.

Teppo Lampela, kontratenori
Mari Mäntylä, decacorde
Pekka Jalkanen, säveltäjä
Kimmo Kahra, ohjaaja

Liput: 30 / 20 € (aikuiset / opiskelijat, alle 18-v.). Liput Dominus Krabbe -monologioopperaan lippu.fi:stä. 

Kontratenori Teppo Lampela esiintyy pappi Krabbena.
Kontratenori Teppo Lampela esittää pappi Krabbea, Mari Mäntylä säestää decacordella. Kuva: Raisa Kilpeläinen

Sunnuntai 30.10. klo 16 Turun tuomiokirkon käsikelloyhtye HUPS!

Rymättylän kirkko, Taipaleentie. Käsikelloyhtye HUPS! soittaa harvemmin nähtyjä ja kuultuja käsikelloja. Käsikellot on soitin, jossa yhdessä tekeminen korostuu ja sekä kellojen kuuntelu että soittamisen katselu on elämys: juhlavasti kiillotetut, hohtavat kellot tuntuvat kajahtelevan kuin itsestään taitavien soittajien käsitellessä niitä eri tekniikoin.

Urkutaiteilija Markku Hietaharju
Musiikin johto Anu Åberg 

Turun tuomiokirkon käsikellot on valettu pronssiseoksesta ja ne on valmistanut Malmarkin käsikellotehdas Yhdysvalloista, missä kellomusiikki on vielä yleisempää kuin Suomessa. 

Liput 15 €Liput HUPS!-konserttiin lippu.fi:stä.

Muusikon kädet soittavat käsikelloja.
Turun tuomiokirkon käsikelloja, kuva Karoliina Rantanen

Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.

Asiasanat

Kulttuuri ja vapaa-aika
Taiteet
Vapaa-ajan palvelut