Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

Päivitetty 26.3. klo 15.41

Ohjeet hoitoon hakeutumisesta

Perusterveiltä ja hyväkuntoisilta hengitystieoireisilta ei oteta koronavirusnäytettä. Tämä hoitolinjaus perustuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeistukseen. Näin koko Varsinais-Suomen alueella pyritään varmistamaan se, että terveydenhuollon kuormitus kokonaisuudessaan pysyy hyvin hallinnassa ja terveydenhuolto pystyy olemaan jatkuvassa hyvässä valmiudessa hoitaa vakavia oireita saavia ihmisiä.

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion kaltaisia oireita (nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta) etkä kuulu riskiryhmään, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat sekä vältä läheistä kontaktia muihin.

Uusi koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Tyypillisiä oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Influenssan tyypillisiä oireita voivat olla kuume, lihassäryt, nuha, kurkkukipu ja silmän sidekalvon tulehdus.

Hoitona on lepo, riittävä nesteiden nauttiminen sekä kuumeen ja säryn lievittäminen tarvittaessa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. 

Sairaana ollessasi sinun tulee pysyä ensisijaisesti kotona ja pyytää jotain muuta henkilöä hoitamaan asiointeja puolestasi. Apteekeista ja kaupoista saa myös kotiinkuljetuspalveluita. Jos kuitenkin joudut lähtemään asioille, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla. 

Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivomme, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsovat ohjeita Omaolo-sivustolta, sairaanhoitopiirin verkkosivuilta tai terveyskeskuksen verkkosivuilta.

Jos sinulla on yllä mainittujen oireiden lisäksi yleistilan laskua tai hengenahdistusta, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse, 02 436 2760 arkipäivinä klo 8.00–20.00 ja lauantaisin klo 9.00–14.00. Muina aikoina päivystää Turun alueen yhteispäivystys, TYKS T2-sairaalassa. Yhteispäivystyksen keskitetty puhelinneuvonta puh. 02 313 8800.

Ohjeet riskiryhmään kuuluville

Riskiryhmään kuuluvien tulee ottaa muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin. Jos kuulut riskiryhmään, soita pikaisesti terveyskeskukseen, jos sinulle

 • nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja
 • tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää

Riskiryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt, päivittäin tupakoivat henkilöt, sairaalloisen ylipainoiset henkilöt sekä aikuiset, joilla on jokin sellainen pitkäaikaissairaus, joka merkittävästi huonontaa keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Lisätietoa riskiryhmistä ja pitkäaikaissairaudet tarkemmin THL:n sivuilta.

Perussairautensa, esimerkiksi astman tai diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu vakavan taudin riskiryhmään. Jos lapsella on vaikea perussairaus tai puolustuskykyä lamaava eli immunosuppressiivinen lääkitys ja hänelle tulee yllä mainittuja oireita, ota yhteyttä lapsen omaan erikoissairaanhoidon yksikköön.

Hoitoa vaativat oireet lapsilla

Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
 • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

 • THL:n verkkosivuilla on väestölle suunnattu jatkuvasti päivittyvä ohjeistus sekä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.
 • Terveyskylän Koronabotti ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirukseen liittyvissä kysymyksissä
 • Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta p. 0295 535 535. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Huolehdi hyvästä hygieniasta

 

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys