Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

Päivitetty 14.9.2022 klo 15.17

Jos minulla on koronavirukseen viittaavia oireita

  • Jos sinulla on koronatautiin sopivia oireita, sairasta ja toivu kotona, testiä ei tarvitse enää kaikista ottaa. (Kts. Milloin minun tulee hakeutua koronatestiin?)
  • Koronaan viittaavissa oireissa tai positiivisessa kotitestissä olet oikeutettu sairauslomaan ilman virallista todistusta. Ole yhteydessä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
  • Jos tarvitset todistuksen tartuntatautirahaa varten ja olet saanut virallisesta testistä positiivisen tuloksen, ole yhteydessä työterveyshuoltoon tai sähköpostitse osoitteeseen terveyspalvelut@naantali.fi
  • Varhaiskasvatuksessa tai koulussa olevat lapset voivat palata kouluun 1. kuumeettoman päivän jälkeen, jos kotitesti on ollut negatiivinen, vaikka oireet eivät olisi vielä kokonaan ohi.

Saan koronavirustestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai PCR)

Jos olet altistunut koronavirukselle

  • Oireettomilta henkilöiltä ei oteta koronavirusnäytettä, vaikka olisi altistunut koronalle.
  • Rokottamattoman henkilön tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä työnantajaansa ja sopia käytännöistä.
  • Perheenjäsen, asuinkumppani tai henkilö, jonka kanssa on ollut läheisesti tekemisissä, saa positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä. Miten toimin? Koronavirustestit (thl.fi)

Milloin minun tulee hakeutua koronatestiin?

Koronanäyte otetaan, mikäli oireesi sopivat koronavirustautiin ja

Oireettomilta henkilöiltä ei oteta koronavirusnäytettä, vaikka olisi altistunut koronalle.

Miten pääsen testiin 

Soita Naantalin terveyskeskukseen hoidon tarpeen arvioimiseksi arkisin klo 8.00–15.30 numeroon 02 436 2760 tai täytä oirearvio osoitteessa Omaolo (16 vuotta täyttäneet). Puhelimessa tai oirearvion perusteella hoitaja arvioi koronanäytteenoton tarpeen ja konsultoi tarvittaessa lääkäriä. Jos näytteenotto katsotaan aiheelliseksi, saat ajan näytteenottoon.

Näytteitä otetaan arkisin Kesti-Maariassa, Maariankatu 2. Saat ajanvarauksen yhteydessä ohjeet näytteenottoon saapumisesta. Jos näytteenotto katsotaan aiheelliseksi, sinun on jäätävä omaehtoiseen karanteeniin testituloksen saamiseen asti.

Koronanäytteitä ei oteta terveyskeskuksessa, Tuulensuunkatu 6, normaalin päivystystoiminnan aikana eli arkisin klo 16.00–20.00 ja lauantaisin klo 9.00–14.00. Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, soitathan päivystykseen 02 436 2760 jatko-ohjeiden saamiseksi.

Puhelimessa arvioidaan, voiko hoito odottaa seuraavaan arkipäivään. Päivystysaikana hengitysoireisten tutkimus ja hoito tapahtuu ensisijaisesti Turun alueen yhteispäivystyksessä, TYKS T2-sairaalassa.

Naantalin terveyskeskuksen aukioloajan ulkopuolella palvelee Turun alueen yhteispäivystys numerossa 02 313 8800. Puhelimessa arvioidaan hoidon tarve ja annetaan jatko-ohjeita.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Tarttuminen ja suojautuminen

  1. Jos sairastut, pysy kotona, kunnes olet terve.
  2. Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Noudata myös muita tartunnantorjuntatoimia oman harkintasi mukaan.

Tarttuminen ja suojautuminen - Koronavirus (th.fi)

 

Asiasanat

Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys