Tiedote varhaiskasvatuksen huoltajille

Päivitetty 20.9.2021 klo 13.30

Hyvät varhaiskasvatuksen huoltajat.

Koronaepidemia on Varsinais-Suomen alueella ja Naantalissa edelleen leviämistasolla.

Tämä tarkoittaa, että

 • noudatamme toiminnassamme edelleen THL:n ja VSSP.n antamia vahvaa suositusta maskin käytöstä sekä turvaetäisyyksiä.
 • kaikkien huoltajien tulee käyttää maskia varhaiskasvatuksen alueella (sisä- ja ulkotiloissa) liikuttaessa. Lisäksi myös huoltajien tulee huolehtia turvaväleistä.
 • ensisijaisen tärkeää on, että sairasta ja lievästikään sairasta lasta ei saa tuoda varhaiskasvatukseen. Päivän aikana sairastuneen lapsen huoltajille soitetaan ja lapsi pyydetään hakemaan viipymättä kotiin.
 • huoltaja/perhetapahtumia/verkostoja voidaan yksiköissä toteuttaa terveysturvallisesti maskien kanssa ja turvaväleistä huolehtien.
 • edelleen huolehdimme toiminnassa hyvästä hygieniasta ja tehostetusta siivouksesta hyvässä yhteistyössä siivouspalveluiden kanssa.

Huomioittehan, että

 • matkustuksen vuoksi omaehtoisessa karanteenissa oleva lapsi ei osallistu varhaiskasvatukseen. Ulkomaanmatkoilta palaavilla lapsilla tarvittaessa THL:n suositusten mukainen karanteeni ennen varhaiskasvatukseen palaamista.
 • harkitsette lapsen kotihoidon mahdollisuutta silloin, kun huoltaja itse odottaa koronatestin tulosta tai on määrätty terveysviranomaisen toimesta karanteeniin.
 •  Vastuu lapsen terveydentilasta on huoltajalla. Tarvittaessa huoltaja kysyy neuvoa terveydenhuollon ammattilaisilta
 • 20.9.2021 tehty muutos koskien varhaiskasvatusikäisten koronavirustestauksen strategiaa:  
  • Jatkossa koronavirustestiin ei ohjata kaikkia lapsia vähäisin oirein
  • Alle 12-vuotiaan testauksen suhteen Naantalissa sovitaan nyt tarvittaessa konsultoitavan tartuntatautilääkäriä, poikkeuksena selkeät koronavirustapaukselle altistumisen jälkeen oireilevat lapset, jotka ohjataan oireisena koronavirustestiin.
  • Käytännössä tämä tarkoittaa siis, että varhaiskasvatusikäisiä lapsia ei sairaana ohjata testiin, mikäli ei painavaa syytä. Tämä on syytä huomioida päivittäisessä toiminnassa siinä mielessä, että varhaiskasvatukseen saa palata testissä käymättä, kun on ollut yksi oireeton päivä. Merkittäviksi oireiksi lasketaan kuume, hengenahdistus ja voimakkaan limainen yskä. Muissa jälkioireissa, kuten nuha, aivastelu, köhä tms varhaiskasvatukseen saa siis palata. 

Mikäli teillä on mitä tahansa kysyttävää ottakaa rohkeasti yhteyttä oman yksikkönne henkilökuntaan. Lisäksi teitä arjen kysymyksissä palvelee perheohjaajaamme Kaisa Virusmäki. Hänet tavoittaa parhaiten numerosta 044 733 4564.

Lisätietoa koko kaupunkia koskevista suosituksista kannattaa lukea Ajankohtaista koronavirustilanteessa -sivulta.

Lapsen sairastuessa

Mikäli lapsi sairastuu varhaiskasvatuksessa, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. (Perhepäivähoidossa toimitaan esimiehen ohjeen mukaisesti.) Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.

Kun flunssassa olleen lapsen oireilu on selvästi vähenemässä (1 kuumeeton päivä, eli lämpö kainalosta mitattuna alle 37,0 astetta, lapsi ei tarvitse nenän pyyhintää jatkuvasti, kurkkukipu on helpottanut, yskä ei ole jatkuvaa ja häiritsevää), voi lapsi palata takaisin päiväkotiin.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen palata, vaikka oireet eivät olisikaan kokonaan väistyneet.

Mikäli lievät flunssaoireet jatkuvat yli 2 vuorokautta, arvion koronatestauksen tarpeesta tekee puhelimessa hoidon tarpeen arvion perusteella oma lastenneuvolan terveydenhoitaja tai terveyskeskus, ajanvaraus numerossa 02 4362760.

Mikäli lapsella on epäilty tai tiedossa oleva korona-altistus tai oireet ovat voimakkaita, ota yhteys terveyskeskuksen ajanvaraukseen heti oireiden alkaessa.

Pienet lapset sairastavat tyypillisesti useita hengitystieinfektiota vuodessa, ja heillä voi olla flunssakaudella pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua. Jos lapsi on flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina. 

Varhaiskasvatus ei vaadi nähtäväkseen todistusta lapsen koronatestistä eikä edellytä todistusta varhaiskasvatukseen palaamiselle.

Asiakasmaksukompensaatiot

Varhaiskasvatuksessa koronalle altistuneet:

Varhaiskasvatuspalvelussa altistuneet sekä koronapositiiviset lapset eivät voi osallistua varhaiskasvatukseen. Mikäli altistuminen on tapahtunut omassa varhaiskasvatuksessa, on tarkoituksenmukaista jättää perimättä asiakasmaksu karanteeniajalta.

Asiakasmaksuhyvitys koskee vain lapsia, jotka ovat terveydenhuollon viranomaisen määräyksen mukaisesti määrätty karanteeniin.

Muualla kuin varhaiskasvatuksessa koronalle altistuneet ja terveysviranomaisten karanteeniin määräämät:

Mikäli lapsella on terveysviranomaisen määräys karanteenista (ei varhaiskasvatuksessa todettu), luetaan tämä sairauspäiväksi. Huoltajan tulee merkitä lapsen poissaolotietoihin S–koodi, jolloin asiakasmaksuperusteiden mukaan:

Jos lapsi on sairauden takia poissa yksitoista toimintapäivää tai enemmän kalenterikuukauden aikana, laskutetaan puolet tässä laissa säädetystä kuukausimaksusta.  Jos lapsi on sairauden takia poissa koko kalenterikuukauden toimintapäivät, maksua ei peritä lainkaan ko. kuukaudelta.
 

Varhaiskasvatusjohtaja
Organisaatio
Sivistyspalvelut
Yksikkö
Varhaiskasvatus
Matkapuhelinnumero
040 669 3926
Sähköposti
etunimi.sukunimi@naantali.fi
Address

Sivistysvirasto, Tullikatu 11

Asiasanat

Lapsiperheet
Kasvatus ja koulutus