Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt reippaasti Varsinais-Suomessa – viikolla 31 rokotteen voi saada myös ilman ajanvarausta Naantalissa

Uutiset
rokottaminen

Naantalissa avautuu elokuun ensimmäisellä viikolla mahdollisuus saapua koronarokotteelle ilman ajanvarausta. Pop up -rokotuspäivät järjestetään Birgittasalissa (Opintie 2) torstaina 5.8. ja perjantaina 6.8. kello 12–16. Mukaan rokotukseen tarvitsee vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Sisätiloissa ja jonottaessa tulee käyttää kasvomaskia.

Rokotusvuorossa ovat tällä hetkellä 16 vuotta täyttäneet naantalilaiset sekä 12–15-vuotiaat riskiryhmään kuuluvat naantalilaiset. Pop up -rokotuksessa voi saada vain ensimmäisen koronarokotusannoksen, ei tehosterokotetta.

Rokotuskattavuuden lisääminen on tällä hetkellä tehokkain tapa hillitä taudin leviämistä. Varsinais-Suomessa koronatapausten määrä on kasvanut hypähtäen. Viime viikolla sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä 347 koronatartuntaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina 27.7. Ilmaantuvuus viimeisten 14 vuorokauden aikana on kohonnut 104,1:een, kun 19.7. se oli 66,6.

Tartunnoista 60 prosenttia todetaan 15–29-vuotiailla. Nuoret ovat kuitenkin TYKSin tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Esa Rintalan mukaan olleet tartunnanjäljitykselle isoksi avuksi, kun he ovat oma-aloitteisesti kertoneet lähipiirilleen tartunnastaan.

– Koronatartuntojen tapausmäärät ovat Varsinais-Suomessa kivunneet viime vuoden marraskuun tasolle. Silloin meillä alkoi iso tartunta-aalto, joka kiihdytti epidemian leviämisvaiheeseen. Olemme vauhdilla menossa samaan suuntaan, Rintala varoittaa.

Sairaala- ja tehohoidon tarve ei kuitenkaan onneksi ole kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä alle viisi potilasta.

Maski ehkäisee herkästi tarttuvan deltavariantin leviämistä 

Koronakoordinaatioryhmä päätti 27.7. suosittaa, että koko Varsinais-Suomi siirtyisi THL:n mukaiseen leviämisvaiheen maskisuositukseen

Maskia suositellaan käytettäväksi: 

  1. Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, esim. taksissa. 
  2. Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 4. luokasta lähtien.
  3. Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti laajentaa 28.7. kokoontumisrajoituksia koskemaan koko Varsinais-Suomea. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla on tosiasiallisesti mahdollisuus säilyttää riittävä etäisyys toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Rajoitus koskee yli 10 sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 29.7.–15.8.2021. 

Rokotuskattavuus on saatava kohoamaan

Rokotustahdin nopeuttaminen kunnissa on suositeltavaa, koska rokotuskattavuuden lisääminen on keskeisin keino koronatilanteen helpottamiseksi. Pop up -rokotusratkaisujen lisäksi koordinaatioryhmä puoltaa rokotusvälin lyhentämistä 12 viikon annosvälistä kahdeksaan viikkoon kunnissa käytettävissä olevien resurssien mukaisesti.

Ensi viikolla Naantalissa järjestettävien pop up -rokotuspäivien lisäksi ajanvaraus koronarokotukseen on edelleen mahdollista sähköisen ajanvarauksen kautta (Terveyskeskus, ajanvaraus) sekä puhelimitse arkisin klo 9.00–14.00 koronarokotusten ajanvarausnumerosta 040 4846 533. Alle 18-vuotiaille ajanvaraus on mahdollista vain puhelimitse. Lisätietoa rokotuksista löytyy kootusti kaupungin verkkosivuilta www.naantali.fi/koronarokotukset.

Naantalissa ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 69,5 % (13 602 henkilöä) ja toisen rokoteannoksen 34,8 % (6 787) kaupunkilaisista.

Päivitetty viimeksi
4.8.2021 9:22

Asiasanat

Nuoret
Sosiaali- ja terveyspalvelut
Ensiapu ja päivystys
Rokotukset