Naantalissa ilmastopäästöt laskevat

Uutiset
Talvista maisemaa Naantalista, Onnellinen aurinko -elementti.

Suomen ympäristökeskus (Syke) on julkaissut kaikkien Suomen kuntien ennakkotiedon vuoden 2022 kasvihuonekaasupäästöistä. Naantalin päästöt vähenivät edellisvuodesta 3,7 %, kun kaikkien Suomen kuntien päästöt laskivat keskimäärin 2,7 %. Nyt Naantalin päästöt ovat hieman yli puolittuneet (54 %) Hinku-tavoitteen vuodesta 2007.

Suomen ympäristökeskus (Syke) tuottaa tietoa kuntien ja maakuntien kasvihuonekaasupäästöistä sekä koordinoi kuntien Hinku-verkostoa. Naantalin kaupunki on Hinku-kuntana sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 % vuodesta 2007 vuoteen 2030 mennessä. Naantali on sitoutunut Hinku- ja ilmastotavoitteisiin myös kaupunkistrategiassaan.

– Hinku-tavoitteen kanssa ollaan hyvässä vauhdissa, mutta päästötavoitteeseen on vielä matkaa. Tavoitteeseen pääseminen vaatii Naantalilta päästöjen reilua puolittamista (58 %) vuodesta 2022 vuoteen 2030 mennessä, kertoo Naantalin kaupungin ilmastokoordinaattori Olli-Jaakko Latva-Mäenpää.

Kaaviossa kuvattu Naantalin kokonaispäästöjen kehitystä suhteessa 80 % päästövähennystavoitteeseen.
Naantalin kokonaispäästöjen kehitys ja matka tavoitteeseen.

Teollisuuden päästöt vähentyneet merkittävästi

Kaupungin alueen päästöjä voidaan laskea useammalla tavalla. Em. luvut on laskettu Hinku-menetelmällä, jossa kaupungin päästöihin ei lasketa päästöhyvityksiä, päästökauppaan kuuluvien teollisuuslaitosten polttoaineiden käyttöä, teollisuuden sähkönkulutusta, teollisuuden jätteiden käsittelyn päästöjä eikä kuorma-, paketti- ja linja-autojen läpiajoliikennettä. Hinku-menetelmän rajauksen tarkoitus on rajata kaupunkiorganisaation seurantaan ja tavoitteisiin päästölähteet, joihin kaupunkiorganisaatio pystyy parhaiten vaikuttamaan.

Teollisuus jätetään siis pois kaupungin Hinku-laskennassa. Jos päästöihin lasketaan myös teollisuuden päästöt ja läpiajoliikenne, päästöt ovat laskeneet jopa 77 % vuodesta 2007 vuoteen 2021. Päästöjen laskuun on vaikuttanut teollisuuden päästöjen väheneminen viime vuosikymmenien aikana sekä varsinkin viime vuosina merkittävästi Nesteen öljyjalostamon toiminnan lopettaminen. Öljyjalostamon toiminnan lopettamisella oli tietenkin negatiivisia vaikutuksia, mm. alueen työllisyyteen, mutta kaupungin alueella tapahtuvien päästöjen näkökulmasta siitä seurasi kuitenkin merkittävä, jopa 74 %:n teollisuuden aiheuttamien päästöjen väheneminen Naantalissa vuosien 2020 ja 2021 välillä.

Vuoden 2023 vaikuttavia toimenpiteitä

Vuonna 2023 Naantalissa on jatkettu sitoutuneesti kasvihuonepäästöjen vähentämistä. Naantalin kaupungin konserniyhtiö Naantalin Vuokratalot Oy vaihtoi viimeisen öljyllä lämpiävän asumiskohteensa, Soinistentie 22:n maalämmöllä lämpiäväksi.

Toinen konserniyhtiö, Naantalin Satama Oy sai vuoden 2023 aikana valmiiksi satamaterminaalirakennuksen lämmitysjärjestelmän muuntamisen öljylämmitteisestä maalämpöjärjestelmäksi. Yhtenä ilmastotiekartan toimenpiteenään Naantalin kaupungin tavoitteena on luopua omistamiensa kiinteistöjen öljylämmitysjärjestelmistä vuoteen 2030 mennessä. Jäljellä on vielä 14 rakennusta.

Luonnonmaan perhetalon sisäänkäynti.

Vuonna 2023 valmistui Naantalin viime vuosien suurin rakennushanke, Luonnonmaan perhetalo. Rakentaminen tuottaa aina päästöjä, mutta tulevaisuuden energian ja resurssien käyttöä ajatellen se tuottaa kestävän lopputuloksen. Perhetaloon rakennettiin maalämpöjärjestelmä sekä sähköä tuottamaan 173 kWp aurinkovoimala. Rakennus tehtiin ns. yksiaineisena toteutuksena ja sen elinkaaren on laskettu olevan 100 vuotta.

Energiankulutuksen vähentämisessä hyvässä vauhdissa

Päästöjen vähenemiseen vaikuttaa merkittävästi energian tuotantotavat sekä energian käyttö. Kaupunkiorganisaation energiankulutusta pyritään myös ensi vuonna vähentämään Kuntien energiatehokkuussopimuksen (KETS) avulla, johon Naantali liittyi vuonna 2022. Kaupunkiorganisaation energiankulutuksen vähentäminen 7,5 %:lla sopimuskauden 2017–2025 aikana on Naantalissa todella hyvässä vauhdissa. On todennäköistä, että tavoite saavutetaan jo vuonna 2024. Tavoitteeseen pääsyn kannalta ensi vuoden toimenpiteistä merkittävin on Merimaskun koulun lämmitystavan vaihtaminen öljystä maalämpöön.

Naantali aikoo jatkaa järjestelmällistä ja pitkäjänteistä työtä kohti ilmasto- ja ympäristötavoitteita Hinku-jäsenyyden, KETS-ohjelman sekä kaupunkistrategian tavoitteiden voimin. Ensi vuonna jatketaan mm. kaupungin ilmasto- ja ympäristötoimenpiteiden seurantaa ja vaikuttavuuden mittaamista.

– Teot kohti ilmasto- ja ympäristötavoitteita eivät ole pelkästään ilmastoa ja ympäristöä hyödyttäviä, vaan niillä on usein positiivisia vaikutuksia mm. terveyteen, työllisyyteen, talouteen ja elinvoimaan. Pyöräilyn mahdollisuuksien lisääminen sekä viime aikoina paljon puhuttanut vihreä siirtymä ovat esimerkkejä tästä monivaikutteisuudesta. Tulevien vuosien tavoite on kehittää monivaikutteisuuden tunnistamista ja sen esiin tuomista, toteaa Latva-Mäenpää.

Lisätietoa Naantalin kasvihuonekaasupäästöistä paastot.hiilineutraalisuomi.fi.

Aurinkoa arkenakin! Naantalin kaupunki julkaisee viikoittain aurinkoisia uutisia, joiden tarkoituksena on tuoda esille kaupungin positiivisia tapahtumia. Aurinkoisen uutisen tunnistat kuvan Onnellinen aurinko -elementistä. Tunnisteella #viikonaurinkoinenuutinen voit seurata aihetta sosiaalisessa mediassa.

Päivitetty viimeksi
11.1.2024 14:45

Asiasanat

Asuminen ja ympäristö
Ympäristö